Goeie genade

bosch-transforming-missionsDit is deel 4 naar aanleiding van Lucas 4 vers 14-30.

Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3.

Lucas 4 is een hoofdstuk in de bijbel dat mij al een hele tijd intrigeert. Met dank aan David Bosch en zijn meesterwerk Transforming Mission.

Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de tekst voor m’n afscheidspreek. Die zit al jaren in m’n hoofd en m’n hart.

Lucas 4 – Jezus in de synagoge van Nazaret – is voor mij een kernverhaal in de bijbel. Het geeft je zicht op de missie van Christus. En die van zijn kerk.

Hier gaat ’t tenslotte om!

Was dit inderdaad de kern van m’n werk in Nellmapius [2008], Soshanguve CC [2009-2011] en Mamelodi [2012-2013]? Elke preek moet over Christus en zijn reddingswerk gaan. Woorden van genade voor alle mensen uit alle volken.

M’n voortdurende gebed is dat mijn preken dat niveau halen. Om aan gevangenen het goede nieuws van hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om aan onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen. Mag God ’t me vergeven als ik zijn goedheid te weinig heb laten uitkomen.

God Is Gracious

In m’n preek zondag zeg ik ook iets over de reactie op het goede nieuws. Aanvaard je de woorden van genade die Jezus spreekt?

Soshanguve CC

Wat een pijnlijk moment was ’t toen het preekpunt in CC gesloten werd. Vooral als je let op de reden waarom we niet verder konden. Te weinig mannen, zeker. Financiële tekorten, ook dat. Maar de diepste oorzaak was a lack of commitment, a lack of faith, a lack of love. Heb je the gracious words wel echt gehoord?

Ik hoor ’t de moeders in CC nog zeggen, in een verhitte discussie met een kritische toetreder.

Le re kereyile re le mo gomme le tlo re sia re le mo.

“Je hebt ons hier zó aangetroffen en je zult ons hier precies zó achterlaten.”

Met andere woorden: denk maar niet dat ik ooit zal veranderen. Ik heb jou echt niet nodig. Ik red me zelf wel. Een houding van zelfgenoegzaamheid.

jesus-grace-given-by-c-com-883739

Mamelodi

Je kunt in de kerk zitten … zelfs in de kerkenraadsbank … of je staat op de preekstoel – maar ben je in Christus?  Ook een dominee of een ouderling kan Gods genade verwerpen en mensen bestelen. Gaat het je werkelijk om de Heer of draait ’t allemaal om jou?

Saved-by-GraceMaranata

Ook in de zendende kerk kan de Nazaret-mindset heersen. Hoe diep gaat de liefde voor de zending en voor de jonge kerken? Op papier zijn we één kerkverband. Maar kennen we elkaar wel? Hoe praat je over de zwarte broers en zussen? En trouwens over andere gereformeerde kerken in Zuid-Afrika? Je kunt zo vol zijn van je eigen dingen dat je geen ruimte hebt voor Gods goede genade.

De liefde van Christus verandert mensen. Je bent niet meer hoogmoedig. Je kijkt niet op andere mensen neer. Liefde, vrede en geduld zijn vruchten van de heilige Geest.

GraciousGoodness001a

Zondag 16 juni om kwart over tien is de afscheidsdienst. Drie gemeentes bij elkaar: Mamelodi, Maranata en Nellmapius. Als je niet zelf kunt komen, kun je ook meeluisteren. Klik hier voor de uitzending via Kerkdienst gemist.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s