Brothers bring bench back

Enthousiast rijd ik naar huis na anderhalf uur vergaderen met de nieuwe kerkenraad van Mamelodi. In hoog tempo hebben we heel wat zaken afgehandeld. Meer dan ik – kleingelovig als altijd – had durven hopen.

De oudste ouderling is tot voorzitter gekozen. De jongste is secretaris. Volgende week vergader ik met de diakenen en de ouderlingen apart.

Met de kerkorde in de hand hebben we de urgent matters besproken en op de rails gezet. Helderheid gekregen over de taak van een ouderling, van een diaken, van de kerkenraad als geheel. Afspraken gemaakt over huisbezoek, rooster van aftreden en kerkvisitatie.

De mannen zijn snel van begrip. De sfeer is goed. En als we samen Johannes 10 bespreken en in gebed gaan, is de heilige Geest voelbaar aanwezig.

kerkenraadsbank

Eind 2011 is de kerkenraadsbank uit de kerk verwijderd. De ambtsdragers toen deden vrijwillig een stap terug: Wij kunnen de gemeente niet goed dienen. Onderlinge verdeeldheid werd aangesproken. Conflicten werden soms uitgevochten, soms verzoend. De destijdse dominee en scriba [secretaris] zijn met slaande deuren vertrokken.

Nu halen we de bank weer tevoorschijn.

Als we de komende bevestiging doorspreken, zijn de mannen eerst verbaasd. Formulier, beloften, inzegening … dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Nieuwe ouderlingen werden soort van stilzwijgend aan de kerkenraad toegevoegd.

Dan worden ze steeds geestdriftiger. Kunnen we niet …

  • … gewoon bij onze gezinnen gaan zitten en dan na de ordination in ‘de bank’?
  • … de knielbank gebruiken om de belofte af te leggen en de zegen te ontvangen?
  • … na de dienst thee drinken om met de kerkleden deze feestelijke dag te vieren?

Dankbaar kom ik thuis. Ik ben blij met deze nieuwe start.

En ik weet zeker dat de goede herder Jezus Christus blij is met deze onderherders. Stof genoeg voor m’n preek vanuit Johannes 10.

Advertenties

Een gedachte over “Brothers bring bench back

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s