Sendingspannend

Het voelt toch als een soort van historisch moment. Zojuist heb ik 120 exemplaren van onze NMC bij de drukkers opgehaald.

Trouwe lezers van m’n weblog weten waar NMC voor staat. Het is onze new members’ course, de leergang voor mensen die lid van de kerk willen worden. Bij de jeugd gebruiken we daarvoor meestal de aloude heidelbergse catechismus. Voor de volwassenen hebben we nu How great is his love.

Dat mag ik best historisch noemen.

Reeds in maart 2009 zette het zendingsteam de eerste voorzichtige stappen op deze weg. Ik schreef daar toen onder meer het volgende over:

Al jaren lang leeft het verlangen om een goed boek voor de new members’ class te hebben. Voor de introductie van nieuwe leden gebruiken we verschillende materialen. De behoefte aan een ‘eigen’ cursus werd gevoeld. Maar ja, wie gaat dat schrijven?

Nu hebben we dat project aan de gang!

Eerst hebben we ons bezonnen op de criteria voor toelating. Wat verwachten we van nieuwe leden? We hebben het vastgezet op drie punten: kennis, overtuiging en levensstijl.

Aan de hand daarvan hebben we beschreven welke onderwerpen in een leergang aan de orde moeten komen. We hebben een grondplan aanvaard voor de new members’ course.

Nu is iedereen bezig om ‘zijn’ hoofdstuk te schrijven. Een redactieteam beoordeelt de eerste versie. Het wordt nog een hele kunst om er een eenheid van te maken. We hopen daarbij ook op goede inbreng van iemand met onderwijs-ervaring. En een handleiding voor docenten staat ook nog op ons verlanglijstje.

De titel van de NMC is: How great is his love, ontleend aan 1 Johannes 3 vers 1: Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd … ‘Liefde’ blijft het centrale thema van alle lessen.

de doelgroup: new members

Al gauw blijkt dan hoe moeilijk het is om als sendingspan zo’n project tot een goed einde te brengen. Je kunt een boek gemakkelijker alleen of met z’n tweeën schrijven dan met zeven collega’s.

  • Er zijn nu eenmaal verschillende gaven.
  • Het ambitieuze tijdschema wordt onmiddellijk overtreden.
  • Vrijwel niemand blijft binnen de criteria van omvang, opzet en stijl.

Uiteindelijk duurt het tot november 2010 voordat alle hoofdstukken beschikbaar zijn. Wie wil, kan per e-mail de teksten krijgen om ze voor de new members te kopiëren. Er kan mee gewerkt worden!

Collega Jerry Mhlanga en ik – samen de redactie van de NMC – slaken een zucht van verlichting. Spanwerk is spanningsvol. How great is our patience

eerste uitgave op CD

Ons geduld zal nog meer op de proef gesteld worden.

Het jaar 2011 wordt een jaar van gebruiken en evalueren. Hoe werkt het in de praktijk? De editors verzamelen alle positieve en negatieve feedback en leggen op basis daarvan voorstellen op de teamtafel.

Laat ik maar weer m’n eigen blog citeren. Augustus 2011:

Op dinsdag zaten collega Jerry Mhlanga en ik bij elkaar. Samen vormen wij de redactie van onze new members’ course. En deze week namen we een volgende stap in dat project.

Alle collega’s hebben de gelegenheid gehad om kritisch te reageren op de eerste editie. Wij hebben het hele pakket doorgenomen en aanbevelingen gemaakt voor de tweede uitgave.

Daarbij hebben we drie lagen aangeboord:

  • Als editors beslissen wij over spelling, woordkeus, grammatica en lay-out.
  • De schrijvers van de diverse hoofdstukken evalueren de binnengekomen opmerkingen en brengen zo nodig wijzigingen aan.
  • Echt inhoudelijke beslissingen nemen we samen in het Mission Team.

In de teamvergadering van september 2011 leggen we dan ook een paar voorstellen op tafel:

De cursus blijft gebaseerd op de bijbel. We gaan niet – zoals sommigen voorstellen – de belijdenis van de kerk een meer prominente plaats geven. Dit blijft een cursus voor mensen die van buiten komen, wie de belijdenis niet veel zegt. De bijbel heeft bewijskracht. Wel kunnen we hier en daar een verwijzing toevoegen: “Als je hierover meer wilt lezen, kun je een goede samenvatting vinden in …”

We gaan niet heel erg ons best doen om alle hoofdstukken op één lijn te brengen. Er zijn 7 auteurs en ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Wel geven we wat richtlijnen mee voor de vragen aan het einde van elk hoofdstuk.

Het hoofdstuk over Jezus Christus willen we uitbreiden tot twee hoofdstukken, over de persoon en over het werk van Christus. Onze Heer kwam er in de eerste editie wel wat bekaaid af. Het gaat hier over de kern van ons geloof!

We maken ook meer ruimte voor een bespreking van Gods wet en van het gebed.

Op tafel komt een concreet voorstel over hoe we de cursus gaan uitgeven. De eerste editie was op CD beschikbaar, van de tweede willen we zo’n 100 exemplaren drukken. Ons streven is dat hij aan het begin van het nieuwe seizoen (2012) klaar is.

Daarna blijft het weer heel lang stil.

De ene editor gaat met lang verlof. Eén van de auteurs wordt geschorst. Afspraken worden geschonden, weer bevestigd en opnieuw niet nagekomen. De samenwerking staat steeds meer onder spanning.

Tenslotte moet ik zelf nog de twee hoofdstukken over Christus herschrijven om het project niet tot stilstand te laten komen. En het beloofde nieuwe hoofdstuk over het gebed komt er niet – of wel – o nee toch niet – ja maar hij – nee maar jij … – en kan nog net op tijd ingekort en ingepast worden. Pff.

Maar vrijdag kan het zendingsteam op de laatste vergadering van 2012 de geboorte van de baby vieren.

Natuurlijk, daarna volgen er nog meer stappen:

  • een grondige evaluatie door een onderwijskundige
  • een handleiding voor degenen die de lessen moeten geven
  • indien nodig een vertaling in Sepedi of Setswana
  • het liefst een aantrekkelijk geïllustreerde uitgave

Nou ja, die lees ik wel in Nederland als ik met pensioen ben …

Advertenties

2 gedachtes over “Sendingspannend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s