Laat De Boer maar kletsen

Mijn gesprek met het bestuur van de crèche was geen succes.

De sfeer was goed. We konden elkaar goed verstaan. Het was een openhartig gesprek. Maar het plaatje dat zij voor ogen hebben, is heel anders dan wat ik op tafel legde.

Ik had voorgesteld om een eind te maken aan de centrale rol van de kerkenraad. Laat die zich richten op z’n eigenlijke taak. De crèche wordt eigendom van een vereniging waarin ouders en kerkleden participeren. Zij kiezen een bestuur en benoemen het personeel.

Het bestuur vindt het prima dat de kerkenraad uit beeld verdwijnt. Maar ze snappen niet waarom ik met alle geweld de kerkleden een rol wil laten spelen.Het kan allemaal een stuk eenvoudiger, hebben ze op 17 augustus al uitgesproken. Ik citeer de notulen:

The parents agreed that they are responsible in the running of the creche. Parents say that there is no reason for the church to run the creche as there are no children of members of the church.

Hun voorstel is dan ook dat de kerk de crèche volledig in handen van de ouders geeft. Punt.

Dat ze dat willen, heeft twee redenen.

  1. De mensen van de crèche zijn – net als de kerkleden – zwaar getraumatiseerd door het optreden van – een deel van – de kerkenraad. Ze komen met verhalen waar de honden geen brood van lusten. Laat de kerk zich niet langer met de crèche bemoeien!
  2. Het bestuur van de crèche – hoewel in meerderheid kerklid – heeft geen benul van het feit dat onze Tshepong Daycare een christelijke dagopvang wil zijn. De verwijzing naar de drie formulieren van eenheid in artikel 3 van de statuten zegt hen weinig. De voorwaarde dat alleen kerkleden benoemd mogen worden, spreekt hen evenmin aan.

Juist op dit punt verschil ik met hen van mening.

Is de kerk met een dagopvang begonnen om fondsen te werven en om een aantal kerkleden aan een baan te helpen? Als het alleen daarom gaat … ja, geef de crèche dan maar aan de ouders en benoem willekeurig wie ook al. – Maar dan moet je ook je doelstelling herformuleren. Tshepong wordt dan een daycare als alle andere en is geen dochter meer van de kerk.

In mijn voorstel pleit ik ervoor het christelijke karakter serieus te blijven nemen. En dus:

  • Tshepong Daycare is an independent, non-profitable institution. It was founded by members of the FRC (Free Reformed Church) in Mamelodi to provide Christian care and education for pre-school children.
  • Tshepong Daycare is owned by the Tshepong Association, formed by the parents of the children and interested FRC church members.
  • The Association elects a Board out of its members. The Board has five members, of which 2 – including the chairperson – must be FRC church members.
  • Staff of Tshepong Daycare must be confessing members of the Free Reformed church.

Het bestuur hoort me welwillend aan. Maar overtuigd zijn ze niet.

Ze beroepen zich op de belangrijkste subsidiegever, dat is Social Development. Die wil ook dat de ouders eigenaars van de dagopvang worden. In hun model moet het personeel de nodige diploma’s hebben. “Er staat niks in over kerklidmaatschap”. Moeten we ons niet aan hun voorschriften houden?

Wordt vervolgd.

Advertenties

Een gedachte over “Laat De Boer maar kletsen

  1. Het lijkt me lastig om met dit soort dilemma’s om te gaan in de alledaagse praktijk in Zuid-Afrika. Ik wens je sterkte en wijsheid bij het vervolg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s