Laat De Boer maar schuiven

De hele week ben ik aan het puzzelen. Ik schuif de stukjes heen en weer over m’n bureau. Hoe krijg ik het perfecte plaatje?

Ik heb deze legpuzzel gekregen van de classis en de kerkenraad van Maranata. Een onderdeel van m’n werk in Mamelodi is that the constitution of the creche be revised so that the church council can be relieved from the running of the creche.

Wat is er aan de hand?

Sinds een jaar of tien bedrijft de kerk in Mamelodi een crèche: Tshepong Daycare. Een gereformeerde school bleek niet haalbaar – een verhaal op zich – maar een christelijke crèche is er dus wel.

Deze dagopvang is gesticht door de kerk. En de kerkenraad heeft een dikke vinger in de pap:

de kerkenraad als spin in het web

Dat lijkt een slimme oplossing. Maar in de praktijk leidde dit in de afgelopen jaren tot ingrijpende conflicten in de kerk van Mamelodi:

  • onderlinge beschuldigingen van financieel wanbeheer
  • stakingen en schorsingen van personeel dat een loonsverhoging eist
  • machtsspelletjes tussen kerkenraad en crèche-bestuur
  • de directrice van de crèche is getrouwd met een ouderling
  • een andere ouderling is voorzitter van het bestuur

Geen wonder dat de classis uitsprak:

It is safer for the church council to focus on its primary task (the edification of the congregation through preaching and pastoral care), and leave the creche to the parents, whose responsibility it is to look after the teaching of their children (according to the promise made at their baptism).

Op basis van deze uitspraak zijn we op zoek naar een nieuwe structuur.

van oud naar nieuw

Al gauw merk ik dat de voorstellen van de classis ter verbetering op bezwaren stuiten.

  1. Laat de crèche in handen van de ouders. Maar het punt is dat de meeste ouders geen kerklid zijn. De verwijzing naar de belofte bij de doop gaat hier dus niet op. Als je de ouders eigenaar van de crèche maakt, kun je dan het christelijke karakter waarborgen?
  2. Het is verstandig om de kerkenraad van Mamelodi z’n rol als guardian te ontnemen. Tegelijk willen we de kerk wel een hoofdrol laten spelen. Tshepong biedt christelijke zorg aan de kinderen. De kerk is meer dan de instantie die een gebouw aan de dagopvang verhuurt.
  3. We zoeken dus naar een constructie waarbij kerkleden samen met de ouders eigenaar van Tshepong zijn. De voorzitter van het bestuur, de principal en het personeel moeten ook kerklid zijn.

De classis beveelt aan de dagelijkse zorg in handen te geven van een board waarin ouders, directie en alle personeel samenwerken. Ook dat stuit op tegenstand. Moet er niet meer distantie zijn tussen de diverse geledingen? Bij eventuele conflicten moet je niet boven op elkaar zitten.

We komen dus tot een voorstel waarin het crèche-bestuur een hoofdrol speelt. Zij houden toezicht op de principal en het personeel. Zij leggen verantwoording af aan de ouders en de kerkleden.

Vanavond komen de voorstellen aan de orde in een speciale bestuursvergadering.

Ik ben benieuwd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s