Helping Without Hurting

Deze week lees ik opnieuw het boek When Helping Hurts. Komende maandagavond bespreken we met de zendingscommissie het beleid. Dan gaat het over de aanpak van het werk. Hoe leiden we de gemeente naar zelfstandigheid?

Ik las het boek voor de eerste keer in november 2011. Mijn recensie zal ik vandaag rebloggen.

Het boek is ook besproken tijdens de indaba – de beleidsconferentie – over het zendingswerk eind 2011. Ik citeer uit het verslag:

Rev. Mhlanga referred to Gods rules for the Old Testament Israel, which included caring for the poor, and to Gods wrath when his people ignored that rule.  The lesson from that rule is that our task is not only to preach, but also to be prepared to handle the developments resulting from preaching the gospel and to accept responsibility for it.

Required actions and problem solving should always be based on the question: what does Christ want us to do? Our present financial problem is not first of all a lack of money problem, but the result of relations affected by a broken society.

During the discussion time various suggestions were made to improve support for needy church members. An important aspect is to determine the assets of those members before certain support activities are started, as the utilisation of such assets are in some cases not recognised and therefore not utilised.

The main aim however should be to teach people to repent and change their mindset.

Als je meer wilt lezen en nadenken, kun je veel materiaal vinden op de website van The Chalmers Center. Blijf doorklikken en je vindt er een schat aan informatie en bezinning. [Als je echt alles leest, hoef je het boek niet meer te kopen.]

Ik wilde dat ik dit boek 30 jaar eerder gelezen had. Dan was ik vast en zeker anders omgegaan met … Waarom had ik toen niet meer oog voor m’n messias-complex, m’n domme fout in het zwaaien met de geldbuidel, m’n gebrek aan respect voor de zielige zwarten die toch ook naar Gods beeld geschapen zijn … zucht!

Je bent nooit te oud om iets te leren.

Wat is het belangrijk om bepaalde dingen in je systeem te hebben:

  • het onderscheid tussen relief en development
  • beginnen bij assets in plaats van bij needs
  • geen dingen voor maar altijd met de mensen aanpakken

Er komt veel goeds vanuit Covenant College!

We bespreken When Helping Hurts in combinatie met het verslag van de zendingsvisitatie 2011. Daarin spelen de vragen uit het boek ook een belangrijke rol. Een enkel citaat:

Bij het bezoeken, bekijken en bespreken van het zendingswerk, hebben we in het bijzonder gelet op de vraag: bewerken we niet teveel afhankelijkheid? En: wordt er genoeg gedaan aan ‘ownership’: het stimuleren van het besef dat gemeenteleden bezig zijn met de opbouw van hun eigen gemeente? Wordt het gevoel van eigenwaarde van allen bevestigd? En: is er perspectief om het – ook materieel – vol te kunnen houden; enerzijds zelfstandig, maar toch ook in verbondenheid met elkaar?

Dat de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van zendingsgemeenten wordt nagestreefd, is een goede zaak. Ook in financieel opzicht. Als er structureel hulpbehoevendheid en afhankelijkheid ontstaat, verdient dit het om aangepakt en verbeterd te worden.

Een armere kerkgemeenschap hoeft niet per definitie afhankelijk of hulpbehoevend te worden. Maar hulp ontvangen van geloofsgenoten, of zusterkerken of een zusterkerkverband is ook Schriftuurlijk.  Zie daarover 2 Korintiërs 8 en 9.

Ook een kerk die niet zelfstandig een eigen predikant kan onderhouden, heeft nog wel het recht om zelfstandig kerk te zijn. Een gemeente zonder eigen (betaalde) predikant dienen we dus niet per definitie te beschouwen als een ‘hulpbehoevende kerk’. Niet de hoogte van bijdragen of inkomsten maakt een gemeente tot zelfstandige gemeente, maar het gegeven dat er een bevestigde kerkenraad is. Op dit gebied is een verandering van denken nodig. Een laag inkomen, en zelfs armoede zijn geen synoniemen van hulpbehoevend of afhankelijk.

De zelfredzaamheid van de (op zich genomen rijke) zendende kerken moet nagestreefd worden. Hulp uit het buitenland is een bijbelse mogelijkheid. De genoemde collecte voor Jeruzalem (2 Korintiërs 8 en 9) ging ook over de grenzen heen. Eigenaarschap mag door zendende kerken ook  (internationaal) gezamenlijk gevoeld worden. Afhankelijkheid moet worden voorkomen.

Projecten kunnen mooi en goed zijn. Maar hulp kan ook schade veroorzaken, als het verkeerd wordt gehanteerd. Daarom moet kritisch gekeken worden, welke projecten er in het projectenboekje kunnen worden vermeld. Voor de motivatie van de achterban is het belangrijk dat er wel geld gegeven kan worden aan concrete, zinvolle projecten. Deze mogen het ‘eigenaarsbesef’ van de gemeente niet bedreigen.

Ik hoop op een zinvolle bezinning.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s