Prophetic integrity, cruciform praxis

Als Nico Smith een straatnaam in Tshwane heeft verdiend, dan toch zeker David Bosch!

Hun levensgeschiedenis verliep in veel opzichten parallel. Beiden maakten een bekering door “from a racist Afrikaner nationalism into a life of prophetic witness to God’s inclusive justice and compassion.” Smith was in veel opzichten radicaler dan Bosch. Juist daardoor heeft David Bosch denk ik meer invloed gehad.

Ik kende Bosch natuurlijk uit z’n boeken. In 1973 hoorde ik als student een lezing van hem in Kampen. In 2007 las ik – op weg naar Afrika – met grote interesse Transforming Mission. Door dit standaardwerk – in 15 talen vertaald – is hij wereldberoemd geworden. Maar ik wist niet veel van hem.

Dit weekend las ik een boek dat juist veel vertelt over z’n leven. En die biografie wordt heel direct gekoppeld aan z’n theologische en missiologische standpunten. Leer en leven van David Bosch, zeg maar.

Z’n biografie is buitengewoon boeiend.

 • Geboren in 1929 in Kuruman. Zou daar een straat naar hem vernoemd zijn? Ik denk ’t niet. Z’n vader was zo boos dat David zendingswerk onder zwarten wilde gaan doen, dat hij drie jaar geen contact wilde …
 • Z’n studie in Pretoria en later in Basel. De invloed van Oscar Cullmann en Karl Barth is in de boeken van Bosch terug te vinden.
 • Van 1957 tot 1967 missionary in Madwaleni onder de Xhosa. Daarna tot 1972 docent aan de theologische school in Decoligny bij Umtata. Diep werkte hij zich in de Xhosa-taal en cultuur in.
 • Z’n leidende rol als missioloog in de Southern African Missiological Society (SAMS) en haar tijdschrift Missionalia.
 • Vanaf 1972 professor aan Unisa, de University of South Africa.

 • De belangrijke rol die Bosch speelde wereldwijd, in de zendingswetenschap en de oecumene. Hij was een bruggenbouwer tussen ecumenicals & evangelicals.
 • Het leven van verzoening dat David & Annemie Bosch leidden in hun huis in Menlo Park, waar echt iedereen welkom was. Het mooiste staaltje is het pyjama-incident (p. 34-35).
 • Z’n tragische dood in 1992: na een verkeersongeluk bij Middelburg (Mpumalanga) bloedde hij dood omdat de ambulance pas na een uur kwam opdagen (p. 101-103).

In hun boek laten Klippies Kritzinger & Willem Saayman – leerlingen, collega’s, vrienden, opvolgers – familie, vrienden en collega’s aan het woord. In een goede mix van distantie en nabijheid lichten ze de theologie en de praktijk van David Bosch door. De schrijvers gebruiken daarvoor een interessante matrix, waarbij je van verschillende kanten naar iemands leer en leven gaat kijken.

matrix uit het boek, p. 5

Dat maakt het boek buitengewoon interessant. In willekeurige volgorde noem ik vier punten.

 1. Bosch bleef z’n leven lang in Zuid-Afrika en sloeg benoemingen overzee af. Hij bleef ook bewust lid van de blanke NG-kerk, in tegenstelling tot Nico Smith en anderen. Hij wilde van binnenuit – als blanke NG Afrikaner – werken aan verzoening.
 2. Bosch tekende niet het Kairos-document in 1985 – net als Desmond Tutu trouwens – maar nam wel in 1982 het initiatief voor de Open Brief.
 3. In z’n publicaties legt hij veel nadruk op de kerk als alternative community. Vanuit dat uitgangspunt heeft hij profetisch positie gekozen tegenover de ketterij van de apartheid. En hij leefde dat ook uit.
 4. “De kerk doet niet aan zending – de kerk is zending.” Ik weet van mezelf dat m’n eigen kijk op zending diepgaand beïnvloed is door het boek Heil vir die wêreld (1979).

Ik ben het lang niet in alles met Bosch eens. Maar hij is het – 20 jaar na z’n overlijden – waard om gehoord te worden. Voor wie Transforming Mission te machtig is, kan dit boek een goede kennismaking zijn.

En … misschien toch nog een straatnaam in Menlo Park of zo?

N.a.v. David J. Bosch. Prophetic integrity, cruciform praxis. Compiled and written by J.N.J. (Klippies) Kritzinger & Willem Saayman. Cluster Publications, 2011. ISBN 978 18750 53 896.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s