Goede raad voor Bert van Marwijk

Zondagmorgen voor de kerkdienst kennen de mannen in Mamelodi maar één onderwerp: voetbal. De plaatselijke uitslagen worden besproken. Maar naast Orlando Pirates of Mamelodi Sundowns hebben de broeders ook allemaal hun favoriete Engelse club: Ik ben van Chelsea, ik ben van Arsenal, ik ben van Man United.

Ook in de media is er veel aandacht voor voetbal. Het lijkt Nederland wel. En toch …

Onderweg in de auto luister ik naar PM Live. De luisteraars kunnen sms’en, inbellen of via Twitter en Facebook reageren. Het onderwerp is wel echt Afrika:

De Zuid-Afrikaanse KNVB wil het gebruik van muti op het voetbalveld verbieden. Eén van de bobo’s heeft de vrees uitgesproken dat deze praktijken een slechte invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de grasmat.

Muti is magie.

Wil je de wedstrijd winnen? Dan is het handig om de hulp van de voorouders in te roepen. De sangoma [toverdokter] zal je voorzien van een bepaalde mix van kruiden en medicijnen. Begraaf dat tussen de doelpalen en – succes verzekerd!

Dit geloof is in Afrika wijd verspreid. Johannesburg heeft een mega muti-markt. Met dat spul kun je je huis beveiligen. Je huwelijk. Of zelfs je kerk.

Je kunt erom lachen en je schouders ophalen. Rare jongens, die Afrikanen. Maar voor veel mensen is het een serieuze zaak. De pers bericht over muti-moorden. De politie heeft een aparte eenheid die van dit soort moorden werk maakt. En natuurlijk hadden de Bafana Bafana – onze jongens – tijdens het WK 2010 behalve een fysiotherapeut en een mental coach ook een sangoma op de bank zitten.

De inbellers op de radio reageren nuchter. “Als muti echt zou werken, hadden we het WK 2010 wel gewonnen en zou Zuid-Afrika nu niet 67e staan op de FIFA wereldranglijst.”

Prayer & practice – zegt iemand – daar moet je het van hebben.

Bidden, Bert!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s