Waar gaat dat heen?

CC is dicht. Deze week heb ik alleen nog wat nawerk.

De bankrekening opheffen. De potentiële kopers van ons gebouw in contact brengen met de personen in de zendingscommissie die de verkoop zullen afhandelen. De financiële boeken sluiten. Het meubilair in de kerk aan andere preekpunten overdragen. De laatste transfers uitdelen.

Waar gaan de mensen uit CC eigenlijk heen?

Anders dan we verwacht hadden, zoeken de meeste kerkleden aansluiting bij de kerk in wijk WW. Dat is de gemeente van ds. Jerry Mhlanga. Deze kerk is het dichtste bij, dat wil zeggen: één taxi-rit ver.

In ons rapport eind vorig jaar gingen we er nog vanuit dat de meerderheid voor de kerk in GG zou kiezen. Er werd zelfs gespeculeerd op een financiële tegemoetkoming:

The church in GG will receive an amount per month, to provide transport for the pensioners from CC attending the services in GG. Maranata allocates money for this purpose in 2012 (100%), in 2013 (50%) and in 2014 (25%).

Merkwaardig genoeg heeft toen niemand aan de taxi-routes en prijzen gedacht. Ook de moruti van GG – die zelf in de commissie zat – niet.

Bij mijn bezoeken in december en januari kwam het elke keer op tafel. Om naar GG te reizen is double fare – overstappen bij het station. WW is single transport. Nogal wiedes dat je dan de goedkoopste optie kiest.

Vandaar dat 52.5% van onze mensen naar WW is vertrokken. Dat wil zeggen: ze hebben een attestatie voor WW gevraagd en meegekregen. Hoeveel kerkleden er daadwerkelijk uitkomen, is afwachten. Als je de kerk in CC al moeilijk kunt vinden … – Mijn taak in de nazorg is nog niet voorbij.

Enkele gemeenteleden wonen dichterbij GG of F4 en sluiten zich dus bij die gemeente aan.

En één familie kiest voor wijk F4 terwijl dat niet voor de hand ligt. Waarom zou je verder reizen en meer betalen, terwijl de kerk in WW beter te bereizen en te betalen is?

Maar in F4 hebben ze een oudere predikant, moruti Magagula.

Met die jonge jongens als bro George & bro Jerry weet je het maar nooit. “Die jongspan is nog wild en moet nog baie leer.”

Wij hebben in CC ervaren hoe fijn het is om een oude dominee te hebben …

Advertenties

Een gedachte over “Waar gaat dat heen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s