Confronterend

Het werkbezoek van Henk Drost was interessant. Maar dat niet alleen. Het was ook confronterend. Omdat veel van de gesprekken indirect te maken hadden met 'mijn kerk' in Soshanguve CC.

Dit jaar wil de zendingscommissie een besluit nemen over CC. Sluiten of doorgaan? In dat proces speelt mijn mening een belangrijke rol. Welke criteria leg je daarbij aan?

  • Emotioneel zeg je al gauw: Deze mensen mag je toch niet aan hun lot overlaten! Een gemeente van 80 leden doe je niet op slot.
  • Beleidsmatig probeer je wat meer afstand te nemen. Kan CC uitgroeien tot een zelfstandige gemeente? Zo niet, dan is het een optie om de kerkleden elders onder te brengen en een nieuw preaching point te beginnen.

P1010451a
Vanuit dat gezichtspunt lees ik nog eens het rapport van Henk Drost.

De vraag die ik stelde vanuit onze situatie [in Oekraxc3xafne] is: wanneer kun je zeggen dat een groep een kerk is? Men is [in Zuid-Afrika] positief over de hoofdlijnen van het xe2x80x9cthree-selvesxe2x80x9d concept: self-governing, self-propagating, self-supporting.

Hoe ver is men op de weg naar een zelfstandige gemeente?

1. Self-governing

In de gereformeerde visie gaat het om de ambten. Er wordt een minimum genoemd van 4 ambtdragers, alsook zicht op gezonde vervanging.

Bij de instituering van de kerk in GG [Soshanguve-Noord] waren er 4 capabale mannen. Die zijn getraind – 2 jaar lang op zaterdagmorgen – in de bijbelse en gereformeerde leer voordat ze bevestigd werden als ouderling. De praktijk nu is echter hard: o.a. 2 broeders kunnen wegens hun werk niet goed functioneren. Dat betekent dat nu nog slechts 1 broeder functioneert als ouderling naast de predikant.

Men denkt dat hulp van het kerkverband wel uitkomst kan geven. Je kunt denken aan geestelijke hulp, bijvoorbeeld ervaren ouderlingen die uitgeleend worden aan de pas gexc3xafnstitueerde zendingsgemeente. Op de classis kunnen die zaken onderling geregeld worden. In de praktijk betekent het wel dat deze gexc3xafnstitueerde gemeente alleen kan functioneren m.b.v. de classis en dus niet self-governing kan zijn.

P1010473

2. Self-propagating

Naast de ambten gaat om de gemeente. Een rol speelt de geestelijke rijpheid van de gemeente. Dat moet vooral blijken uit het oppakken van de eigen verantwoordelijkheid. Helder moet verwoord worden wat membership in de gereformeerde kerk impliceert xe2x80″ ook m.h.o. op toetreding tot de gemeente (een membership class voordat iemand toegelaten wordt). Alleen een gemeente waar mensen geestelijk betrokken zijn kan gezond missionaire kerk zijn.

3. Self-supporting 

Het gaat hierbij om xe2x80x9cfinancial accountability and responsibility".

In een rapport aan de VGKSA-synode in juni wordt dit concreet zo uitgewerkt:

  • the new congregation is financially accountable i.e. processes to control finances and expenses, to budget and report. If the skills are not in house the skills can be obtained by requesting a third party to assist.
  • financial ability to support ministerxe2x80x99s basic needs (food, housing and clothing) the financial prospective to support a minister are in place and can be maintained by the congregation.
  • the knowledge to determine what the congregation can contribute and to request this level from the congregation. This includes the ability to clearly communicate the tithing commandment to church members as well as to discipline members if there is unwillingness.

P1040682

"Naast formele criteria  (zijn er genoeg ambtsdragers beschikbaar?) gaat het om geestelijke criteria zoals betrokkenheid (membership) alsook inzet (de gaven).

Bidden we daarvoor? Groeit de kerk naar volwassenheid (maturity)? Interessant is dat ook in ZA men naast de formele criteria ook meer nadruk op inhoudelijke criteria legt (in dat proces zit ik ook). Ik leerde van ZA hoe je self-supporting een plek kunt geven in de weg naar instituering."

Met dit rapport in de hand kijk ik opnieuw rond in CC.

P1010440

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s