Two copper coins

Eén punt dat tijdens het bezoek van Henk Drost elke keer naar voren kwam, is het geld. Kun je een kerk zelfstandig noemen die structureel afhankelijk blijft van het – lokale of internationale – kerkverband? Hoe help je arme mensen? In het werk in Oekraxefne én in Zuid-Afrika blijkt geld een zegen maar ook een vloek te zijn.

Gisteren preekte ik er weer eens over in Soshanguve.

South-Africa-coins-various-values-ZAR-South-African-Rand-R5-old-and-new-bimetal-R2-50c-10c-worn-tarnished-back-1-DHD

De preek in CC ging over twee koperen muntjes. Die 5-centstukken zie ik in Zuid-Afrika op twee plaatsen.

  1. Ze liggen op straat. En iedereen laat ze liggen. Zelfs een kind raapt ze niet op, want je kunt er niet eens snoep voor kopen.
  2. Ik vind ze in de collecte in de kerk. Blijkbaar is God goed genoeg voor het kleingeld waar we toch niks mee kunnen.

Daar heb ik gisteren kritische vragen over gesteld.

Een brood kost negen Rand. Dat weet iedereen. Maar hoe kun je dan verwachten dat de diakonie in de gemeente met jouw dubbeltjes en stuivers arme mensen te eten geeft?

Heel wat kerkleden betalen per maand honderden Randen voor DSTV, een pakket tv-zenders via de schotel. Maar met z’n allen kunnen we dat bedrag niet eens opbrengen in één zondagse collecte …

15_generosity

Het bijbelgedeelte dat ik in de kerk besproken heb, is Marcus 12 vers 41-44:

[Jezus] ging tegenover de offerkist zitten en keek hoe de mensen er geld in wierpen. Veel rijken gooiden veel geld in de kist. Er kwam ook een arme weduwe, die er twee muntjes in gooide, ter waarde van niet meer dan een quadrans. Hij riep zijn leerlingen bij zich en zei tegen hen: ‘Ik verzeker jullie: deze arme weduwe heeft meer in de offerkist gedaan dan alle anderen die er geld in hebben gegooid; want die hebben gegeven van hun overvloed, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven wat ze had, haar hele levensonderhoud.’

Die bijbeltekst leidt tot een paar interessante conclusies.
Naamloos

  • Jezus kijkt met aandacht – niet hoeveel, maar – hoe mensen geven. Hij kijkt in jouw wallet maar ook en vooral in je hart.
  • De Heer kán blij zijn met twee koperen muntjes. Omdat hij daarin geloof proeft. Liefde voor God. Overgave aan Christus.
  • Two bob kan meer zijn dan een stapel bankbiljetten. De Heer ziet niet alleen wat je geeft maar ook wat je overhoudt. Hij graaft dieper dan je geld. Hoe passen deze muntjes c.q. bankbiljetten in your total lifestyle 24/seven? God is niet blij met geld dat stinkt (zie vers 38-40).

P1010518
De opkomst was hoger dan vorige week: 25 volwassenen in de kerk, 7 à 8 kinderen in de zondagschool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s