In memoriam Jeltje Boessenkool

[een gastblog door collega Ferdinand Bijzet, GKv predikant te Brouwershaven, voorheen VGK predikant in Pretoria]

Op 29 april j.l. stierf Jeltje Boessenkool – Scholtus. Weduwe van Wim Boessenkool, in leven (emeritus) predikant van de kerk te Johannesburg.

Ze was nog gezond, leek fit. Was pas aan de Kaap geweest. Maar op weg terug na een bezoekje aan een van haar kinderen, werd ze in haar auto onwel. Ze heeft de auto aan de kant gezet en is met haar hoofd op haar armen op het stuur gestorven.

Op 4 mei is haar lichaam begraven bij dat van Wim. Ze is 84 geworden.

Wim en Jeltje Boessenkool
Toen Tjeerd, en een paar jaar later ook ik, naar Zuid-Afrika kwamen, waren Wim en Jeltje mee gezichtsbepalend voor Die Vrye Gereformeerde Kerke. Al in 1960 waren zij verbonden aan de kerk van Johannesburg (eerder: Kempton Park). Zij tweexc3xabn vertegenwoordigden voor ons, nieuwkomers, een heel stuk van de geschiedenis van dit kleine kerkverband.

Voor heel wat mensen waren zij letterlijk ongeveer de eerste gezichten die ze te zien kregen na aankomst op de luchthaven in Johannesburg. Hoe velen zijn eerst gastvrij onthaald in hun pastorie. In hun gezin met op den duur 11 kinderen konden er altijd nog wel een paar gasten bij.

Dia_0254
Wim kwam je in het kerkverband overal tegen. Prekend, in de synoden, in vrijwel alle deputaatschappen. En als hij een vergadering van zoxe2x80x99n deputaatschap had, ergens bij iemand aan huis, kwam, toen de kinderen ouder werden, Jeltje geregeld mee. En bracht de avond heel gezellig met de vrouwen door. Wijs en moederlijk.

Ze waren xc3xb3xc3xb3k gezichtsbepalend doordat zij het xc3¡ndere gezicht van Die Vrye Gereformeerde Kerke bleven tonen. Tegen over dat harde, meedogenloze rechtlijnige bleven zij de liefde van Christus uitstralen. Ze wilden de minste zijn, offers brengen, niet verbitterd raken.

Want wat hebben ze een hoop meegemaakt in die jaren. Aan dramaxe2x80x99s. Beschamende taferelen! Een scheuring in de kerk van Kempton Park, waardoor ze straatarm opnieuw beginnen moesten. Een breuk in de kerk te Pretoria. En toen werd Wim door het kerkverband een belangrijk stuk evangelisatiewerk verboden! Hij werd geschorst om … ja, waarom eigenlijk? Waarna heel de gemeente buiten het kerkverband werd gezet.

Maar ze bogen hun hoofd, vergolden kwaad met goed.

Gelukkig hebben ze ook andere tijden mogen meemaken.

Nu mogen ze beiden rusten van hun moeiten. En hun werken, die wij hier dankbaar in gedachtenis houden, volgen hen na.

Ferdinand Bijzet

Advertenties

2 gedachtes over “In memoriam Jeltje Boessenkool

  1. @ Hennie
    Maar wie is de norm?

    Ik stond in NL nooit zo vroeg op, dat is waar. Maar hier liggen we er soms om tien uur al in. Dan is om vijf uur opstaan niet zo gek.
    En de meeste mensen in Soshanguve moeten nog veel vroeger op, om op tijd op hun werk te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s