Vier vijftig duizend woorden

Cc-ben-saunders-333x250
Eskimo's kennen wel 50 woorden voor sneeuw. Zegt men.

Is het waar? Volgens veel mensen is het borrelpraat c.q. een broodje-aap-verhaal. En dat zal waar zijn. Willem Wilmink maakt het wel heel bont met z'n gedicht over 1000 woorden. Maar okxc3xa9, dat is een dichter.

De kern van het verhaal zal wel zijn dat Eskimo's veel woorden kennen en gebruiken die met sneeuw te maken hebben. Want sneeuw is in hun context belangrijk. Nogal logisch dat hun taal meer sneeuw-woorden heeft dan het Bemba in Zambia.

Eskimos
De profeet Joxc3xabl kent minstens 4 woorden voor sprinkhaan.

Deze maand preek ik vanuit Joxc3xabl over de dag van de Heer. In dat verband kom ik de sprinkhanen tegen in hoofdstuk 1 vers 4 (NIV): 

What the locust swarm has left the great locusts have eaten; what the great locusts have left the young locusts have eaten; what the young locusts have left other locusts have eaten.

De oude statenvertaling heeft 't over de rups, de sprinkhaan, de kever en de kruidworm. De Willibrordvertaling houdt het op de knager, de sprinkhaan, de verslinder en de kaalvreter. De NBV en de GNB doen geen poging om de verschillen te benoemen.

De variatie in woorden geeft wel aan hoe belangrijk deze sprinkhanen in Israel waren. De hoorders van Joxc3xabl kenden de verschillen en de verwoesting die zo'n leger kon aanrichten.

Krasser2b
In Sotho en Zulu bestaat een rijke variatie aan woorden die familie-verhoudingen aanduiden. Een term als vader / moeder / oom / tante zegt niet genoeg. Je broer is niet zomaar je broer. Je grootmoeder is niet je oma maar de oudere zus van je moeder. De oom van moeders kant heet anders – en heeft meer te zeggen – dan de oom van vaders kant.

Familie is belangrijk in het Zulu- en Sotho-denken. De taal weerspiegelt dat.

Unduna-and-family2-1024x768
Welk woord in het Nederlands
speelt dezelfde rol als de sprinkhaan bij Joxc3xabl, de familie in Afrika en de sneeuw in Groenland? Wij kennen heel veel variatie in woorden om … aan te duiden.

Ik geef geen antwoord. Suggesties welkom.

[Gebruik het reactie-formulier hieronder.]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s