Pasen

Zondag was het Pasen.

Jn20_01 
Vreemd genoeg hebben veel mensen het hier over 'de zondag van Goede Vrijdag'. De nadruk ligt op GV. Een vakantiedag. Het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Alle kerken – van de Zionisten op Moria tot en met de Free Reformed in Soshanguve – hebben dan hun jaarlijkse conferentie. En o ja, er komt ook nog een zondag achteraan.

Dat lijkt me niet bijbels. Pasen is geen voetnoot bij Goede Vrijdag. Lees 1 Korinte 15 nog maar eens – zonder Pasen stelt het allemaal niks voor.

In CC was de opkomst redelijk. Na de Goede Vrijdag-conferentie in XX en de begrafenis op zaterdag hadden we toch nog zo'n 35 kerkgangers.

Mt28_04 
Vanuit Matteus 28 heb ik laten zien hoe Pasen een giga verschuiving betekent. Zoals bij de aardbeving in Japan alles op z'n kop gezet wordt. Zo is het vandaag:

  • de steen voor het graf van Jezus is afgewenteld
  • Pasen is een power shift: hier is iemand die sterker is dan de dood
  • dat vraagt om een shift in lifestyle – hier kon ik m'n serie preken over discipleship mee afronden
  • Matteus eindigt met de belofte dat tenslotte alles zal verschuiven

Mk16_08pmt28_08 
Zaterdag kon ik al dezelfde accenten leggen. Een begrafenis tussen Goede Vrijdag en Pasen. Dat geeft het evangelie een bijzondere klank. 

2 gedachtes over “Pasen

  1. Bijzonder, Tjeerd. Ook ik heb afgelopen Paaszondag de vergelijking met de aardbeving in Japan gemaakt! Twee platen schoven over elkaar: die van de hemel over de aarde, die van het leven over de dood. En mijn laatste zin was dat er nog xc3xa9xc3xa9n zo’n aardverschuiving komt: Hebr 12 slot. Met als gevolg een geweldige tsnumai. Niet een die dood en verderf zaait. Maar die ons overspoelt met nieuw, eeuwig leven.

    Ferdinand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s