Intussen in Dhading, Nepal

Bij ons gastgezin thuis spreekt bijna niemand Engels en wij kunnen alleen wat woordjes en zinnetjes Nepali. Daar doen we het wel goed mee, ze vinden het heel leuk en leren ons weer nieuwe woordjes. Maar buiten die zinnetjes om verstaan we niets. Soms is het wat handen en voeten werk, maar vaak kun je gewoon niet communiceren. Dat is wel jammer, maar het is super bij hen thuis. Het is leuk om mee te draaien in een gezin, omdat je zo veel van het leven hier ziet. Wij zitten in een dorp, en daar is alles veel ouderwetser dan in de stad. Ze malen het graan nog, verbouwen hun eigen eten, de verhoudingen man-vrouw en de verschillende kastes zie je hier ook wel terug. Heel boeiend en zo heel anders dan thuis. Er is hier veel meer armoede, maar niet zo erg als we hadden gedacht. Iedereen lijkt genoeg te hebben om van te leven en ze lijken dat prima te vinden. Een hele verademing met het meer meer meer van Nederland.

30759_20080116104040 
Onze aamaa (moeder) heeft mij laten zien hoe ze een lekker prutje van bloemkool (kauli) en aardappels (alu) maakt. Ze vond het heel leuk dat ik dat wilde zien en liet het vol trots zien. Daardoor had ik nog meer het gevoel dat we meedraaien met het gezin en dat is fijn, net als Rutger die meehelpt water halen bij de put vandaan. Dat prutje eten we bij de Dhal (rijst) bat (linzensaus). Dat eten we elke avond en het is heel lekker. 's Morgens eten zij ook Dhal Bat, maar voor ons maken ze speciaal brood. Ze maken allerlei varianten, ring roti, pannenkoek, soort kroepoek en rond brood.

De afgelopen twee weken hebben we de kinderopvang hier geverfd, twee lokalen met bijbehorende deuren, ramen en kozijnen en deurposten. Dat was een heel karwei. We dachten het in twee dagen klaar te hebben, maar het duurde anderhalve week. Dat kwam ook doordat allerlei mensen zich ermee gingen bemoeien, voorbereidend werk niet gedaan was en het niet zo goed geregeld is als in Nederland. Dat wisten we wel, maar het was toch een beetje een botsing van culturen. Wij kwamen daar met onze goede bedoelingen, maar toen pakte het toch wat anders uit 🙂

218085_10150157486468724_697403723_6401958_1305088_n 
Maandag gaan we beginnen met Engelse les geven. We hebben gisteren boeken opgehaald van alle 5 de klassen. Elke klas krijgt elke dag 1 les van 45 minuten. Maandag gaan we meekijken met de 'principal', hij geeft engels. Hij kan alleen geen Engels 🙂 We konden bijna geen gesprek met hem voeren! Wij werken op een government school, die is veel slechter dan een boarding school (duurder). De leraren spreken hier haast geen Engels, dat is wel lastig voor ons om met hen te overleggen. Maar maandag zullen we dan wel zien hoe het gaat. Dat is met het meeste hier zo, vooral meemaken hoe het gaat en daarop reageren. Dat is ook wel lekker, en de mensen zijn heel lief en aardig en vinden alles goed van ons.

Het regent hier ongeveer om de dag, soms kan het echt heel hard regenen en soms hebben we een middagbuitje. Het onweer is heel mooi in de bergen. De omgeving van Dhading is super. Er zijn allerlei heuvels en we hebben uitzicht op de bergen met de witte toppen. Als de zon warm is, is het landschap heel rood. Als het later op de middag is, ziet het er weer anders uit. Het is hier erg warm, zodat we niet eens in de zon gaan zitten. We krijgen elke dag half 8 ontbijt, de rest staat al om 5 uur op. Dan is het al warm en als we naar school moeten lopen (20 minuten om half 10) is het al helemaal warm!

189726_10150128804358724_697403723_6286562_7854966_n 
Over drie weekjes gaan we al weer terug naar Nederland! We vinden dat ook wel fijn, omdat we hier al zo lang zijn. We genieten hier erg, maar vervelen ons ook wel een beetje, omdat ze werk voor ons zoeken en het er tot nu toe niet in overvloed was. Daardoor voelen we ons niet altijd even nuttig, hoewel we al wel een en ander gedaan hebben. We missen ook wel wat dingen uit Nederland en de mogelijkheid om vrij te bewegen, dus het is ook wel weer goed om dan terug te gaan. Als we terug zijn, zullen we het hier juist wel weer missen denk ik. Daarom is het mooi om hier zo lang te mogen zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s