Dommocratie

P1010967

Op 18 mei mag Zuid-Afrika weer naar de stembus. Deze keer gaat het om lokale verkiezingen. De gemeenteraad, zeg maar.

Wat doe je als je ontevreden bent over de zittende raad en z’n leden? Ik zou denken: dan stem je op 18 mei op een andere partij.

Maar wat ik hier hoor en zie is anders. De mensen gaan de straat op. Elke dag zijn er wel protesten wegens poor service delivery en corrupte raadsleden. Maar de meesten blijven loyaal aan het ANC. Een andere partij komt nauwelijks in beeld.

Is de oppositie geen echt alternatief? – Wie stemt op “een lelijk wijf in een blauwe jurk die danst als een aap” (Julius Malema over Helen Zille)?

3477520586_896c993a36_z

Ik denk eerder dat de loyaliteit aan het ANC te diep zit. “Dit zijn toch de goede mensen van de struggle die ons van de apartheid bevrijd hebben!” Een andere partij heeft daardoor nauwelijks een kans.

Wat doe je als het ANC dat onbekwame of zelfs corrupte raadslid toch weer op de lijst zet? Ik zou denken: dan gooien we hem of haar er bij de stembus uit.

Maar wat hier gebeurt is dat mensen gaan demonstreren bij het partij-bureau. “Wij eisen een ander raadslid! Of anders … gaan we op 18 mei niet stemmen!”

anc-logo
Rare jongens, die Afrikanen.

Advertenties

Een gedachte over “Dommocratie

  1. Dit is op Boeren in Bergen herblogden reageerde:

    Nog steeds ben ik verbaasd over de zwarte Zuid-Afrikanen. Ook vandaag weer, op de dag van de verkiezingen. Er is grote onvrede over de corrupte president Jacob Zuma. Maar velen blijven loyaal aan de regeringspartij, het ANC.
    Over die dommocratie schreef ik al eerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s