Je blijft geen kind

Hij is verzekerings- en zij politie-agent. Ze hebben drie auto's voor de deur staan. Aan de muur hangt een platte tv die de halve kamer beslaat. Maar gelukkig zijn ze niet.

Zij is opgegroeid in de vrije gereformeerde kerk, hij in de anglicaanse. En de traditie wil dat de vrouw na het huwelijk lid wordt van de kerk van de man. "Zo doen we dat gewoon." Zijn moeder is bij haar trouwen anglicaans geworden, hoewel ze in de lutherse kerk was opgegroeid. En van haar schoondochter verwacht ze niet anders.

P1020688 
Maar schoondochter wil niet. Twee redenen. Haar man is in naam anglicaans maar komt zelden of nooit meer in die kerk. Zonder hem voelt ze zich daar een vreemdeling. Bovendien mist ze de preken die ze in haar gereformeerde kerk gewend was. "Bij ons preken ze echt vanuit de bijbel!" Dus blijft ze ook na hun huwelijk haar eigen kerk bezoeken.

Hij vindt dat eigenlijk wel goed. Zelf werkt hij veel op zondag. Maar als hij een kerk bezoekt, is het die van z'n vrouw. Hij zou er ook wel lid willen worden. Maar … –

Zijn moeder is iemand die zich graag met iedereen bemoeit. Als ze bij haar kinderen op bezoek komt, gedraagt ze zich niet als gast. Ze heeft iets te zeggen over het huis, over de opvoeding van haar kleinkind, over de financixc3xabn … en over de kerk. "Wanneer komen jullie nu eindelijk over naar onze kerk?!"

En haar zoon … Hij is goed van de tongriem gesneden, maar tegen z'n moeder kan hij niet op. Zeker, hij kan je van alles verkopen – daarom verdient hij bakken met geld – maar z'n eigen vrouw verdedigen tegenover z'n moeder, durft hij niet. Bij haar blijft hij een kruipend kind.

Het lijkt maar een klein puntje. Maar z'n vrouw voelt zich zo langzamerhand geweldig in de steek gelaten. Dit punt van de kerk bexc3xafnvloedt hun huwelijk en gezin op een heel negatieve manier.

P1020698 
Ik spreek met hen beiden. En probeer met name hem ervan te overtuigen dat z'n plaats naast z'n vrouw is en niet meer op z'n kniexc3xabn voor mama.

Hoe zegt de bijbelse wijsheid van boven dat ook alweer? Genesis 2 vers 24:

Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij xc3xa9xc3xa9n van lichaam wordt.

In de laatste vergadering van ons Mission Team hebben we opnieuw onze Marriage Policy besproken. Nee, we zijn het nog niet eens over alle punten. Maar op dit punt zijn we eenstemmig:

We do not accept the tradition that couples should be married in the bridexe2x80x99s church and then join the church of the bridegroom. Couples should make their own choice and marry in the church where they will become members.

Een gedachte over “Je blijft geen kind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s