Rode kaart

Gisteren vierden we het avondmaal in Soshanguve CC.

Het was een mooie viering. Fijn om jong en oud aan tafel te zien zitten. Mooi om Jezus' sterven voor ons te gedenken. Feestelijk om de beker te zien rondgaan.

P1020743 
Opvallend genoeg waren er maar 15 van de 47 belijdende leden.

Dat komt omdat het de zondag van de societies was. [Volgende week ga ik daar in de preek aandacht aan besteden.] Maar ook omdat ik de laatste tijd een aantal gele kaarten heb uitgedeeld. Ernstige vermaningen. Omdat mensen niet trouw in de kerk komen. Omdat ze hun kerkelijke bijdrage niet betalen. Omdat ze geen blijk geven van wedergeboorte en geloof.

We hebben zelfs xc3xa9xc3xa9n rode kaart uitgedeeld. Een familie van vier die het hele jaar niet in de kerk geweest is, niet meedoet in activiteiten en ook financieel niet bijdraagt. Na heel wat vermaan hebben we ze voor de keus gesteld en tenslotte hun 'lidmaatschap' bexc3xabindigd.

ED_LEESOPEN_104510_1386596b 
Een rode kaart roept protest op. Ook in dit geval:

You might erase us from ur books but God loves us and he will never erase us because we are his children …

Naar aanleiding van dat sms-je heb ik gisteren in de preek aandacht besteed aan de vraag wie welkom is – niet bij ons maar – bij God. De bijbel spreekt over een groot feest dat God gaat geven. Het avondmaal is daarvan nog maar een voorproefje. Maar de bijbel zegt ook iets over wie welkom is aan de tafel van Christus.

M'n preektekst was wat Jezus zegt in Matteus 8:

Ik zeg jullie dat velen uit het oosten en uit het westen zullen komen en met Abraham, Isaak en Jakob zullen aanliggen in het koninkrijk van de hemel, maar de erfgenamen van het koninkrijk zullen worden verbannen naar de uiterste duisternis; daar zullen zij jammeren en knarsetanden.

BS_6969355_6969355_1034214b

Een big party zal het zijn met heel wat gasten. En de enige ticket om binnen te komen is geloof. Niet of je afstamt van Abraham. Niet of je lid van de kerk of van het ANC bent. In Christus is noch west noch oost,  in hem noch zuid noch noord … Maar zonder geloof kom je er bij hem niet in.

Wat geloven inhoudt, kun je zien als je kijkt naar de centurio in Matteus 8. Geloof maakt zichzelf klein en Jezus groot. Geloof heeft veel verwachting van Jezus en zijn woord. Het is een prachtig verhaal dat je de goede houding kan leren.

P1020755 
De preek was dus aan de ene kant ernstig.

Verse 12 is like a caution, a yellow card. Not from me. The Lordxe2x80x99s supper today is to remind you of the eternal feast in heaven. Jesus warns us to make sure that our seat is booked there.

Without faith you will be sent off with a red card. Even the children of Abraham. Even the full members of the church. There is only one ticket. Believe in Christ.

Maar de grondtoon was bemoedigend.

Your seat has been booked at this table today. If you humble yourself before God. If you trust that Jesus died for your sins. If you ask Christ to come into your heart and into your house.

Your seat has been booked in the kingdom of heaven. You will sit with Abraham, Isaac and Jacob. In that eternal feast. The Lord Jesus himself will sit with us. He will wipe every tear from your eyes.

Rejoice and be glad!

Advertenties

3 gedachtes over “Rode kaart

 1. Ook wij zijn getroffen en ontroerd door het overlijden van Wolter. Vanaf de lagere school (rond 1960) tot ons vertrek uit Enschede in 1987 waren er vriendschapsbanden. Deze dagen komen veel herinneringen boven. Wat hebben we veel meegemaakt, in al die jaren.
  Zojuist de opname van de samenkomst in de kerk beluisterd. Indrukwekkend, wat een getuigenis. Wat een geloof, in de kracht van God. Een vriend en broeder verhuisde voor het laatst, ging “over het hek”, kwam thuis bij God.

  Gisteren zongen we in de kerk hier in Ede Gezang 113 uit het Gereformeerd Kerkboek. Volgens mij zongen wij het voor het eerst. Bijzonder aansprekend en troostvol. Te mooi om niet door te geven:

  Alle mensen moeten sterven,
  alle vlees vergaat als gras.
  Wie vernieuwing wil beërven,
  moet vergaan tot stof en as.
  Maar dit lichaam zal genezen
  van de dood om nieuw te wezen;
  in Gods heerlijkheid geheeld,
  dat Hij met de zijnen deelt.

  Daarom willen wij ons leven
  als de Heer dat van ons vraagt,
  helemaal uit handen geven,
  nu Hij ons op handen draagt.
  Ja, wij geven ons verloren,
  uit verlies wordt winst geboren
  want het loon in deze nood
  is de troost van Christus’ dood.

  O Jeruzalem, hoe blinkend
  als het zonlicht is uw glans;
  waar lofzangen zuiver klinken
  horen wij muziek en dans.
  Visioenen breken open
  van rechtvaardigen, zij lopen
  in het witte hemelkleed,
  tot de lof van God gereed.

  In gezichten en in dromen,
  aan de horizon der tijd,
  is Gods dag nabijgekomen,
  daagt een lichte eeuwigheid.
  Helder staat het ons voor ogen
  dat de aarde wordt bewogen,
  dat de hemel vreugde geeft,
  vreugde die geen einde heeft.

 2. Toevallig (?) kwam ik op deze site terecht. Ik wil u erg bedanken voor de mooie woorden over mijn schoonvader, uw vriend! Zijn vertrouwen in zijn Vader en zijn getuigenis zijn voor mij een voorbeeld en een houvast….
  Bedankt voor deze verwoording…het ontroerd me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s