Waarheid & Liefde

Het begon tijdens de wekelijkse bijbelstudie.

Zoals zo vaak ging het over Modimo & badimo – God & de afgoden. Als christen moet je positie kiezen. "Jezus is de enige redder. Ik zoek m'n heil niet bij de gestorven voorouders."

Dat klinkt mooi, zegt iemand. Maar in de praktijk valt het niet altijd mee. Voorbeeld. Je moeder wordt begraven. Zij geloofde in Jezus. Jij gelooft in Jezus. Maar de ooms van de familie bepalen hoe moeder begraven wordt. En als zij kiezen voor heidense badimo rituelen, heb jij als kind niks in te brengen.

Het gesprek wordt een discussie.

– Evangelist: jij moet duidelijk zijn in je keuzes!

– Kerklid: maar als de ooms nu niet willen luisteren?

– Evangelist: dan begraaft onze kerk je moeder niet!

De discussie wordt een conflict. Evangelist houdt poot stijf. Geen compromis. Kerklid vertrekt met slaande deuren. "Dan kan ik beter een andere kerk zoeken."

P1040286 
Gisteren mocht ik bemiddelen tussen beide partijen. En zoals zo vaak, blijkt - na enkele jaren – de afstand helemaal niet zo groot te zijn. Evangelist noch kerklid geloven in heidense rituelen. Kerklid komt richting familie duidelijk voor haar overtuiging uit. Evangelist kent uit eigen ervaring de moeite dat wat jij ervan vindt niet altijd gerealiseerd kan worden.

En dus …

Ik waardeer in de evangelist zijn gedrevenheid voor de waarheid. Kies voor Jezus als de enige redder. Geen vermenging met heidense tradities. De mensen binnen en buiten de kerk moeten weten waar wij voor staan!

Ik waardeer in het kerklid haar liefde voor mensen van een andere overtuiging. Geduld met 'zwakken in het geloof'. Respect voor ooms die geen christen zijn. Je wilt mensen niet vervreemden door een harde opstelling.

Wipwap 
Eerlijk gezegd herken ik in beiden de opstelling van Jezus. Liefde voor God en mensen. Gaan voor de waarheid van God. Uitreiken naar de mensen van God.

Het eindigt met verzoening. Een broeder- en zusterhand. Een heropname als kerklid. Een gebed. Een glas juice en een muffin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s