Dat team is te wit

De uitspraak is van Butana Komphela. Hij is de voorzitter van de commissie die in het ZA parlement over sport gaat. En in de media hoor ik hem dit zeggen:

“The SA team looked like it came from Europe … Why is there no concentrated effort to transform sport? To London [the 2012 Olympics], send an SA team. The Samoan team looked more South African; ours looked like itxe2x80x99s from the queen …”

Butana-Komphela-300x205
De ANC-politicus heeft het over de ZA sporters die meededen aan de Commonwealth Games in India. Goed, ze kwamen met 27 medailles terug. Maar de kleur klopt niet. Dat team is te wit.

Transformatie is een sleutelwoord in de sport hier. In het kader van de affirmative action – positieve discriminatie – moeten alle sporten meer gemengd worden. Voor sommige sporten geldt een quota-stelsel. En in alle sporten is het een heet hangijzer. Wordt iemand gekozen om z’n kleur of om z’n prestaties?

Semenya
Is ons Mission Team ook te wit?

Morgen zitten we er weer. Drie blanke en drie zwarte zendelingen. Vijf gekleurde studenten. Een witte facilitator. Twee inheemse predikanten. Qua kleur passen we aardig in het nieuwe Zuid-Afrika. Qua inbreng moeten de bleekneuzen misschien wat vaker hun mond houden. Maar ook dat is aardig in lijn met het landelijke beeld.

P1040559
Blijft dit plaatje zo?

Het geld van de zending raakt op. De euro wordt wel weer wat sterker ten opzichte van de rand. Maar de financixc3xable situatie blijft zorgelijk. Wat betekent dat voor het team?

  • last in first out? (jammer George)
  • transformasie? (dan ga ik eruit)
  • ervaring telt extra? (dan mag ik blijven)

Nee, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar er wordt wel naar creatieve oplossingen gezocht. Het werk moet doorgaan. Maar het moet wel betaalbaar blijven. Ook in de toekomst. Het pensioen-probleem speelt niet alleen in Nederland of in Frankrijk!

P1040566

Deze week had ik m’n [half-]jaarlijkse functioneringsgesprek met de zendingscommissie. Ik mag blijven. Ook al zou het werk in CC na 2011 afgebouwd worden. Er is ruimte om m’n gaven en ervaring te blijven inzetten.

Dat is mooi. Maar ik hoop dat we in 2012 niet met een gehalveerd Mission Team zitten. Hopelijk blijft er ruimte om studenten op te leiden en in te zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s