Het geld is op

Geld3
Je hebt een bedrijf in Zuid-Afrika dat jaarlijks voor vele miljoenen omzet. Het gaat goed. Je enige probleem is dat je inkomsten voor het grootste deel uit Europa moeten komen. Dat maakt je kwetsbaar. Als de euro minder waard wordt ten opzichte van de ZA rand, krijg je steeds minder geld binnen.

GIFmd
Ik herinner me nog dat de euro ergens in 2008 aan de bovengrens van 14 rand raakte. Op dit moment raakt hij af en toe aan de ondergrens van 9 rand.

De Free Reformed zending in ZA is een goed lopend bedrijf. De beide vestigingen – in de Kaap en in Gauteng – draaien goed. Een zwak punt is wel dat de inkomsten voor 95% uit Noord-Nederland komen. Dat maakt ons kwetsbaar. Er gaat veel geld om – 5 of 6 miljoen rand per jaar – maar wat gebeurt er als  je steeds minder randen voor je euro's krijgt?

Het geld is op. De portemonnee is leeg.

Lege%20portemonnee
De zendingsdeputaten proberen elders fondsen aan te boren. Canada. Australixc3xab. Utrecht. Drenthe. De VGKSA kerkleden zullen meer moeten gaan bijdragen.

Aan de uitgaven-kant moeten we bezuinigen. Een paar lampen uit 's avonds. Geen nieuwe preekpunten beginnen. Niet de tolweg nemen maar de gewone weg. Geen garanties dat onze studenten straks aan de bak kunnen. Een rustige rijstijl om benzine te sparen.

20090630161231_failliet2_cm300
En bidden natuurlijk. Dat de koers van de euro mag stijgen. Dat de gemeentes niet te hard groeien. Dat het koninkrijk van God met kracht mag komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s