Dicht timmeren ?

Het wordt er wel gemakkelijker van. Maar is het bijbels?

Deze vrijdag hadden we weer onze vergadering van het Mission Team. Zendelingen, studenten en pastores in Mamelodi en Soshanguve komen bij elkaar. We bespreken elkaars werk, vragen en geven advies en discussixc3xabren over topics die we in ons werk tegenkomen.

Exc3xa9n van de onderwerpen deze week was onze Marriage Policy. Welk beleid volgt de kerk in allerlei vragen rondom huwelijk en seksualiteit? Dat gaat over seks voor het huwelijk, gemengde verkering, trouwen in de kerk, samenwonen, echtscheiding en hertrouwen. Het is belangrijk voor kerkleden en -leiders om daar duidelijk in te zijn.

P1020670
De discussie ging onder andere over dit punt: Welke huwelijken worden in de kerk ingezegend? Er waren twee standpunten. George Mnisi en ik hadden dit voorstel op tafel gelegd:

  • We encourage couples to have their marriage blessed within the congregation.
  • This can only be done, however, if both partners are committed Christians. If one of them is not, we will not solemnize the marriage. Couples should not pressurize the church into their timeframe. It takes time for the pastor to get to know both partners.
  • We do not accept the tradition that couples should be married in the bridexe2x80x99s church and then join the church of the bridegroom. Couples should be free to make their own choice. We prefer marriages where both partners are members of the Free Reformed church. Being within the same church makes it easier to solemnize the marriage plus to give pastoral care to the new founded family.

Tegen dat voorstel kwam oppositie. Is dit niet veel te vaag? Hoe moet je vaststellen of iemand een committed Christian is? Een bruidspaar dat graag in de kerk wil trouwen, kan je gemakkelijk een rad voor ogen draaien. Dan is het toch veel gemakkelijker om alleen huwelijken van kerkleden in te zegenen? Is xc3xa9xc3xa9n van beiden geen lid van de Free Reformed, dan mogen ze niet in de kerk trouwen. Finish en klaar.

Het tegenvoorstel luidde dan ook:

We advise couples with different church backgrounds to make a decision before their marriage which church to join together. We strongly discourage marriages where husband and wife are members of different churches. Marriages can only be solemnised when both are members of the Free Reformed Churches.

Dichtgetimmerd
Het wordt er wel gemakkelijker van. Maar is het bijbels?

Ik kom in de bijbel wel tegen dat een man en vrouw moeten trouwen 'in de Heer' (1 Korintixc3xabrs 7:39). De realiteit vandaag is dat kinderen van God zich in verschillende kerken bevinden. Die gebrokenheid mag je niet als vanzelfsprekend aanvaarden. Maar je moet er wel mee rekenen. Niet alle committed Christians zijn Free Reformed. Niet alle FRC-ers zijn committed Christians [au].

Natuurlijk adviseren wij man en vrouw om bewust samen voor xc3xa9xc3xa9n kerk te kiezen. Dat is goed voor je huwelijk en je gezin. Het maakt de pastorale bearbeiding vanuit de kerk ook gemakkelijker.

Maar de realiteit is helaas vaak anders. Dat kun je niet dicht timmeren door de koppeling aan het FRC-lidmaatschap. Leg je daarmee niet een last op die uitgaat boven wat God zelf zegt (Handelingen 15 vers 28)?

Amsterdam6a 
Ik ben er voor mezelf nog niet uit. Het Mission Team ook niet. Samen met andere punten – over jongeren die daten, over de rol van de ouders, over het traditionele huwelijk met lobola (bruidsschat) – komt het nog een keer op de agenda. George en ik kunnen weer aan het werk met een nieuwe versie.

Wilt u bidden om wijsheid in deze zaak?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s