Peace Child

51TVKGKN3SL
Gisteren heb ik weer eens het boek van Don Richardson gelezen. Peace Child. In het Nederlands: Vredeskind. Een boek dat me aanspreekt. Een boek dat vragen oproept.

Don en Carol Richardson werkten sinds de jaren '60 in Nederlands Nieuw-Guinea. Ze gingen wonen in Kamoer, temidden van de Sawi-stam. Koppensnellers. Menseneters.

Het verhaal over de mensen en hun achtergrond wordt boeiend verteld. Dit is echt zending in de bush. De taal. De cultuur. De religie. En hoe je in die context het evangelie verkondigt.

Caraaustinanddonrichardson
De meest dramatische ontdekking doet Don Richardson als hij het verhaal van Jezus gaat vertellen. Voor de Sawi's is Judas de held van het verhaal …

Binnen hun cultuur is verraad door middel van vriendschap het hoogste wat je kunt bereiken. Ze noemen dat toewi asoni man = "vetmesten met vriendschap voor een niet vermoede slacht". Judas heeft dat tot de hoogste graad van perfectie uitgevoerd.

Daar sta je dan met je Jezus-verhaal.

Toch mocht het evangelie ook de Sawi bereiken en bekeren. De sleutel om hun hart en samenleving te openen vond Richardson in een ander deel van hun cultuur: Tarop = vredeskind.

Als iemand vrijwillig z'n eigen kind weggeeft aan z'n vijand. Dat legt de basis voor vrede en vertrouwen tussen mensen en stammen. 

De beschrijving is ontroerend. En je snapt het: aansluitend bij dit ritueel, kan de zendeling vertellen over God, die z'n eigen en enige kind … Johannes 3 vers 16.

716961
Wat ik jammer vind, is dat van de ervaring van die ene zendeling in Papua, gelijk een principe wordt gemaakt. Zo doet God dat dus. Het principe van de redemptive analogy = verlossende analogie.

Het geheim van succesvolle zending is dan: zoek de sleutel. Hoe heeft God onder dit volk en in deze cultuur de verkondiging van het evangelie voorbereid?

Terecht worden over dat principe kritische vragen gesteld.

Maar het blijft een mooi boek.

Advertenties

Een gedachte over “Peace Child

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s