Leven met misdaad

Wat hebben wij het toch gemakkelijk. Dat denk ik vaak als ik bij de mensen in Soshanguve op bezoek ben.

P1030219_2

Okxc3xa9, onze vuilnismannen staken. Maar vandaag legden alle buren 25 Rand bij. En een ophaaldienst kwam onze containers legen. – Veel mensen in Soshanguve leven in een buurt waar permanent vuilnis op straat ligt. Voor een deel is dat eigen verantwoordelijkheid. Maar het heeft ook te maken met armoede en gebrekkige dienslewering. Geen wonder dat er in de townships zoveel demonstraties zijn. Ook in Soshanguve.

Wij wonen in Mxc3xb4regloed in een goed beveiligd huis. Op Mantova, een sekuriteits-kompleks opgesloten achter veiligheidshekken. Veel mensen in Soshanguve moeten dagelijks leven met misdaad in hun eigen omgeving.

Gisteren werd ik daar weer bij bepaald. Twee huisbezoeken.

Zuster Belina L. [70] heeft een nieuwe tv. Haar zoon Peter had haar verrast met een mooie platte tv, zo’n plasma-scherm. Maar  helaas, jongens uit de buurt hadden gezien dat Peter de grote doos aan het uitladen was. Een paar nachten later werd er ingebroken. De daders konden verjaagd worden. Maar Peter kreeg van z’n moeder het vriendelijke verzoek om de tv om te ruilen voor een ouderwets model. Nu kan zuster L. weer rustig slapen. Maar ze heeft wel veiligheidshekken en diefwering aangeschaft. En ze is bezig een muur te bouwen voor haar huis.

P1030222

En dat is dan maar een tv. Overbuurvrouw Sannie N. [64] vertelt even later over haar kinderen. Twee meisjes en zes jongens. Van die acht leven er nog vier. Drie jongens zijn ziek geworden. De vierde zoon is vermoord om z’n mobiele telefoon. Ja, in de straat hier achter.

Ze heeft het wel vaker verteld. In vrijwel elk huis hoor je dit soort verhalen. Het is niet altijd fijn om in Soshanguve te wonen. Vooral in het weekend als er flink gedronken wordt, kun je ‘s-avonds beter niet op straat komen.

Wat hebben wij het dan gemakkelijk. Wie ben ik om te zeuren over een hek en een volle vuilnisbak? Ik schaam me.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s