Wie z'n feestje?

Tijdens onze vakantie in Nederland hoefde ik me geen moment met m’n werk bezig te houden. Heerlijk! Geen preken. Geen huisbezoeken. Geen vergaderingen. Geen e-mail of telefoon. Genieten van onze familie en van Nederland.

O nee, tweemaal werd ik gebeld vanuit Winsum. In de voorbereiding van het AiA-project in juli was er een verschil van inzicht tussen Athletes in Action en De Poort. En het gaat – hoe kan het ook anders – over het geld. Logo_main

GKv Winsum ging uit van 15 deelnemers die per persoon xe2x82xac 1850 betalen. Een fors bedrag, maar via allerlei acties lukt het wel dat bij elkaar te brengen.

Nu kwam AiA met een rekening. Daaruit bleek dat de prijs per deelnemer xe2x82xac 2100 is geworden. Winsum was onaangenaam verrast. Ze proberen duizend euro per persoon van elders binnen te krijgen. Dan is 15.000 al heel veel. Maar xe2x82xac 18.750 klinkt naar een onmogelijk bedrag.

Waar komt die prijsverhoging vandaan?

Athletes_in_action Kijk, AiA heeft gewoon een vast bedrag dat ze per deelnemer vragen. De xe2x82xac 2100 voor Zuid-Afrika is opgebouwd uit een aantal elementen:

  • vliegticket
  • in-country kosten
  • conferentie
  • ontwikkeling / organisatie / zending
  • materialen

Athletes in Action werkt op grote schaal. Ze sturen 40 teams naar Zuid-Afrika. Voor al die teams kopen ze in xc3xa9xc3xa9n keer de vliegtickets in. Je zou denken dat het daardoor goedkoper wordt. Maar dat is juist niet zo. Een kaartje kost nu ongeveer xe2x82xac 1100.

AiA en de moederorganisatie Agapxc3xa8 bestemmen ook een x-bedrag per deelnemer voor de ontwikkeling van duurzame ministry en voor zending in arme landen. Als je via AiA werkt, hoort dat er gewoon bij. En natuurlijk hebben ze administratie- en cursus-kosten.

P1020980

Het enige waarop misschien valt af te dingen, zijn de in-country kosten. Hieronder verstaat men het volgende:

Onder in-country kosten worden onder meer de kosten voor eten & drinken, accomodatie, transport en clinic-benodigdheden verstaan. Kortom, alle kosten die in het land zelf gemaakt worden. Onder deze kosten vallen ook middelen die gebruikt worden ter ondersteuning van de plaatselijke ministry.

Een bedrag van 700 euro per deelnemer – zo’n 7.000 Rand – lijkt aan de hoge kant in dit concrete geval. De Winsumers worden bij gastgezinnen in Soshanguve ondergebracht. Die kunnen daarvoor wel een kleine vergoeding krijgen. Maar de meeste maaltijden zullen centraal in de kerk gebruikt worden. En onze plaatselijke commissie heeft daarvoor fondsen gevraagd bij de zendingscommissie.

P1020705_2

Het is toch een beetje een kwestie van benadering. Wie voert de regie? Is het ons church-to-church project waarbij AiA ondersteunend optreedt? Of worden Soshanguve en Winsum deel van het grote AiA-verhaal, binnen hun kaders en op hun voorwaarden?

Die spanning voelde ik al een beetje in het gesprek met Karsten en Kristien in februari. Jammer dat het nu weer zo naar boven komt.

Ik hoop dat de partijen in Nederland er samen uit komen. En dat ons project op een goede manier kan doorgaan. Want daar gaat het om. Het is niet ons feestje. Het gaat om Gods koninkrijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s