De belijdenis van Belhar

Our Political Calling in Present Day South Africa. Dat is het onderwerp van ons jaarlijkse congres. De komende week gaan we als predikanten en studenten van de VGKSA bij elkaar zitten.

Deelonderwerpen zijn:

 • Cooperation between Church and State according to Article 36 Belgic Confession (ingeleid door Pieter Boon)
 • Bible & Revolution, Focusing on and Actualizing Groen van Prinstererxe2x80x99s Assessment of the French Revolution (idem)
 • Experiences with the Present Day Political Setup in South Africa from a Christian Perspective (onze spreker is Willie Spies [foto onder], ouderling van VGK Maranata en tot voor kort lid van het ZA parlement)
 • The Role of the Church in Politics according to the Book of Revelation (ingeleid door Eugene Viljoen van de VGK Bellville)
 • The Belhar Confession (dit onderwerp mag ik zelf inleiden)

Willieafriforumbeste

De belijdenis van Belhar is afkomstig uit de Uniting Reformed Church. De URC is een fusiekerk waarin drie ‘dochterkerken van de NG-kerkfamilie’ zich hebben verenigd. Eén van de drie is de DRMC, de Dutch Reformed Mission Church – in Afrikaans: de NG Sendingkerk – gesticht in 1881. In één alinea pers ik hier meer dan een eeuw kerkgeschiedenis. Zoals alles in Zuid-Afrika, staat ook deze geschiedenis bol van de raciale en politieke spanningen.

De belijdenis van Belhar is in die context ontstaan.

Apn25408640

We schrijven 1980. Rev. Allan Boesak is moderator van de NGSK en ook voorman van de WARC, een oecumenische alliantie van gereformeerde kerken. Hoog op de agenda staan de apartheid en vooral de rol die de kerk speelt in de verdediging daarvan. Met name de NG-kerk – “de Nasionale Party in gebed” – heeft het zwaar te verduren.

De WARC komt tot een belangrijke uitspraak. Apartheid is zonde. De verdediging van apartheid is een ketterij. De NG-kerk wordt uit de WARC gezet. De kern van het evangelie staat op het spel.

De NGSK van Boesak gaat in dit spoor verder. In 1982 roept de kerk een status confessionis uit. Zij aanvaardt de belijdenis van Belhar – althans, in concept; in 1986 wordt Belhar als ‘4e formulier van eenheid’ officieel geaccepteerd.

Bastaartapartheidsignenglishafrikaa

Status confessionis, een situatie van belijdenis. Hiermee bedoelen we dat er een cruciaal moment is aangebroken. Nu moet je als kerk je mond open doen. Als je nu stil blijft, verloochen je de kern van het evangelie.

Zo’n moment of truth – wat de bijbel een kairos noemt – brak aan voor

 • Paulus in Antiochie, toen z’n collega Petrus moeilijk deed over de tafelschikking [lees Galaten 2]
 • Duitse christenen in de jaren ’30, toen Hitler met z’n nazi-ideologie de kerk binnen drong [wat leidde tot de Barmer Thesen]
 • Zuidafrikaanse christenen onder de apartheid, toen dat verderfelijke politieke systeem door de NG-kerk vanuit de bijbel werd verdedigd

Photo1932 De belijdenis van Belhar kent drie hoofdstukken – afgezien van de inleiding en de doxologie – namelijk Unity, Reconciliation and Justice.

Klik hier voor de tekst in het Afrikaans of Engels.

Tijdens het congres focus ik niet zozeer op de inhoud als wel op alle vragen die rondom Belhar speelden en spelen.

 • Waarom deed de NGSK in de jaren ’80 van zich horen en bleef het in onze eigen kerken oorverdovend stil? Was er voor de VGKSA dan geen status confessionis? Wanneer moet de kerk zich in de wereld laten horen?
 • Is de belijdenis van Belhar relevant voor ons vandaag? In de VS zijn gereformeerde kerken volop bezig zich ‘Belhar’ eigen te maken. Denk aan de RCA, de CRC en eerder al de PCUSA.
 • Hoe bijbels is Belhar? Met name één zinsnede is omstreden: ” … that God, in a world full of injustice and enmity, is in a special way the God of the destitute, the poor and the wronged …”
 • Waar brengt Belhar ons heen? Opvallend is dat Boesak zich in 2008 in zijn kerk sterk maakte voor erkenning van het huwelijk en voor homo’s als voorgangers met een beroep op Belhar.

Kortom: stof genoeg om te bespreken.

Wat mij betreft, komt Belhar de gouden appel prijs toe. Ik verwijs naar Spreuken 15 vers 23 en 25 vers 11:

Gac_l0xa

Het juiste woord op de juiste tijd is als een gouden appel op een zilveren schaal. Hoe goed is een woord op zijn tijd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s