Christus en cultuur

De komende week ben ik afwezig. We gaan met alle collega’s en studenten weer naar Botshabelo. Ons jaarlijkse congres. De vorige keer was het opbouwend en gezellig.

Deze keer is het onderwerp: Our Political Calling in Present Day South Africa. Heftig. Niet iets waar we veel over praten. Misschien wel omdat het gevoelig ligt. Dus extra goed om het in deze setting wel te doen.

Christandculturetpb Carson51lkyzay3dl_sl500_

Bij de voorbereiding kom ik geregeld een interessant boek tegen. Christus en Cultuur. Nee, niet die van K. Schilder. Deze better seller is van H. Richard Niebuhr en stamt uit 1951. Hoewel al een- en andermaal revisited – onder andere door D.A. Carson – blijft hij relevant.

Niebuhr schetst heel mooi de verschillende houdingen die christenen innemen tegenover de cultuur. En dus ook tegenover de politiek. In vijf plaatjes – nee, niet uit 1951 …

Christagainstculture

De wereld is zo slecht dat je er als christen maar beter ver vandaan kunt blijven. Politiek hoort bij de slechte wereld. Christenen doen niet aan politiek.

Thechristofculture

Christenen moeten actief meedoen in de wereld. Juist daar is God aanwezig, ook al heeft niet iedereen dat door. Christenen zijn bij uitstek voorlopers in de politiek.

Christaboveculture

Meedoen aan cultuur en politiek is niet verkeerd. Als je maar bedenkt dat er hogere dingen zijn: geestelijk leven, gebed en kerk. Natuur is goed. Genade is beter.

Christandcultureinparadox

Als christen kun je op beide terreinen actief zijn. Bidden en bijbellezen. Vuile handen maken in de politiek. Die twee terreinen staan in principe los van elkaar.

Christthetransformerofculture

Ook aan cultuur en politiek kun je als christen meedoen. Juist vanuit je geloof kun je daar een verschil maken. Reformatie van het hele leven.

Ik vind het een handig schema. Probeer Luther, de Amish, de ChristenUnie, de wederdopers, de SGP en andere stromingen maar ergens te plaatsen. En waar sta je zelf?

3 gedachtes over “Christus en cultuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s