Healing and Mission in Africa

P1020659

Deze week was ik bij een interessante conferentie.

Het onderwerp: Healing and Mission in Africa. Een stuk bezinning op ziekte en gezondheid. Hoe beleeft men dat in Afrika? Hoe sluit dat aan bij de bijbel? Hoe gaan we daar in de kerk en in de zending mee om?

De conferentie werd georganiseerd door PROMISE: the Foundation for the Promoting of Reformed Missiology and Ecumenics. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Blijkbaar komt het vanuit Calvin College in de VS. Voorzitter is Dr. Paul Visser (foto onder), PKN-predikant in Den Haag. PROMISE belegt o.a. conferenties. Nu voor het eerst in Zuid-Afrika.

P1020666

Mijn contact was met prof. Natie van Wyk, directeur van AIM: the Africa Institute for Missiology. Hij is verbonden aan de opleiding voor predikanten binnen de NHK: de Nederduitsch Hervormde Kerk. Een Afrikaanse kerk die vanouds bekend staat als theologisch vrijzinnig en politiek rechts. Ik weet niet of dat nog zo is. In deze conferentie overheerste het gereformeerde geluid. Maar dat kan ook komen door de sprekers.

P1020667

De locatie: het Dirk van der Hoff gebouw (foto) in de binnenstad van Pretoria. Dat is het hoofdkwartier van de NHK. We zaten daar met een interessante club. Een paar hervormde proffen. Missiologen vanuit verschillende kerken, onder wie Klippies Kritzinger van de NG kerk en Derrick Mashao van de Doppers. Predikanten en studenten vanuit de MRCC, de Uniting Reformed Church en onze eigen VGK.

Elke spreker deed het op z’n eigen manier:

P1020658

  • Prof Natie nam het woord lezing wel heel letterlijk (foto boven)
  • Kees Haak van de TUK in Kampen NL (foto onder) liep als gewoonlijk over van enthousiasme; zijn bijdrage werd meer als preaching ervaren
  • Derrick Mashao maakte op mij de meeste indruk: een goed verhaal, gebracht op een rustige, directe en persoonlijke manier

P1020664

Het onderwerp is niet nieuw. Wel belangrijk om over van gedachten te wisselen. Hier in Afrika ligt de nadruk op healing. Zeker nu met de hiv / aids pandemie. Daarbij speelt iemands worldview een belangrijke rol. Afrika gaat anders om met gezondheid en ziekte dan Europa. Welke rol spelen God, de goden, de voorouders? Holistisch noemen we dat met een mooi woord. En hoe vervreemdend kan dan de westerse geseculariseerde benadering zijn die alleen focust op het lichaam, de diagnose en de behandeling. Een zeer gecompliceerd onderwerp met veel aspecten.

Theologisch speelt hier ook het een en ander. Hoe exclusief is het evangelie? In hoeverre laten God en de goden – the living dead and the living God (Nxc3xbcrnberger) – zich combineren? Prof Natie spreekt over: Finding a place for Jesus as healer in Reformed mission in Africa. Precies!

En dan komen alle bekende vragen voorbij:

  • mogen we nog wonderen van genezing verwachten?
  • wat vinden we van de streep-theologie?
  • hoe leggen we Jacobus 5 uit?

P1020660

Zoals gezegd: prof. Derrick Mashao (foto) maakte indruk op me. Voluit Venda, zelf komend uit de Afrika-traditie met bijgeloof en witchcraft. Hij gebruikte voorbeelden uit z’n eigen leven. Voluit gereformeerd ook, met de sola’s die in alles z’n denken en spreken bepalen. Hem hoop ik vaker tegen te komen!

In de wandelgangen en aan tafel kwam ik ook interessante mensen tegen. Zo praatte ik met Brian De Vries, de nieuwe rector van Mukhanyo. En nog iemand van CRUMA, een gereformeerd kerkstichtings-project in Sunnyside.

Al met al een paar boeiende dagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s