Wie zit daar achter?

Deze week komen we opnieuw bij de familie Chabalala over de vloer. Twee weken geleden moesten we een doodgeboren baby begraven. Een kleindochter van Sophie, de enige van de familie die nog lid van onze kerk is. Komende zaterdag begraven we een zus van Sophie. Exc3xa9n van de Chabalala’s die in de loop van de tijd los geraakt zijn van de kerk en soms van God.

P1020131

Daarom is onze bijdrage beperkt. Zondag na de dienst hebben we met een man of 20 de familie bezocht. Moruti Magagula heeft vanuit 1 Tessalonicenzen 4:13-18 gesproken over ‘christelijk en niet-christelijk rouwen’. Woensdag- en vrijdagavond geven we ook acte de prxc3xa9sence. Donderdag niet – dan is er om zes uur een kerkdienst ter gelegenheid van hemelvaartsdag. En zaterdag zullen we ook de begrafenis leiden.

Twee sterfgevallen in zo korte tijd is verdacht. Wat zit daar achter? Of liever nog: wie zit daar achter? In het magische heidense denken gaan de mensen al snel op zoek naar iemand uit de familie of de buurt die de Chabalala’s vijandig gezind is. Heeft iemand een vloek uitgesproken? Heeft iemand medicijnen op hun erf begraven? Wie is de moloi = de tovenaar?

Het is ook niet denkbeeldig dat de familie raad gaat vragen bij een ‘dokter’ of een ‘profeet’ die licht kan werpen op de oorzaak. Soms is de remedie een bok te slachten, zelf medicijnen te plaatsen of op een andere manier het kwaad te bezweren.

Of het dus belangrijk is om hier Gods woord te laten horen!

P1020135

Laat me denken aan wat Phineas me vorige week vertelde.

Op Goede Vrijdag werd in Mamelodi een vriend van hem begraven. Een jonge man nog, uitbater van een goed lopende winkel. Hij kreeg last van z’n voeten. De dokters konden niets vinden. Na een paar weken stierf hij.

Mijn vraag is dan: wat was de oorzaak – aids misschien? De mensen in Mamelodi vroegen zich af: wie zit daar achter – een moloi = tovenaar? In dit geval wezen alle vingers naar de buurvrouw. Die stond niet op goede voet met zijn familie. Misgunde ze hem z’n succes? Heeft ze soms …? Zoiets moet het wel geweest zijn, want de dokters konden geen medische reden vinden.

Op de begrafenis was de bewuste buurvrouw er niet. – Ja, logisch, denk ik dan. – Maar juist daardoor werden de verdenkingen nog sterker: zie je wel!

De ZCCZion Christian Church – die de begrafenis leidde, speelde daar op in. "Deze dood is niet door God gewild. Er zijn kwade machten aan het werk. Bescherm je daar tegen. Onze kerk heeft profeten, medicijnen, heilig water …"

Dus gaan we graag naar Chabalala deze week. Om het volle evangelie van Jezus Christus te laten horen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s