Christen, kerk, politiek

Afgelopen vrijdag preekte ik over Jezus, de koning-knecht. Hij waste de voeten van z’n leerlingen. De Servant Leader heeft ons een andere stijl van leiding geven geleerd (vgl. Johannes 13).

Bij wijze van intro vroeg ik aan de mensen: gaan jullie ook stemmen? Op welke partij? Wie is de nieuwe leider van Zuid-Afrika? De meerderheid koos duidelijk voor Zuma en het ANC.

Ik was niet verrast. Maar het deed mij wel besluiten om komende zondag aandacht te geven aan het onderwerp Christen, kerk en politiek.

P1010957

Ik kies als tekst Matteus 28 vers 18-20:

Jezus kwam op hen toe en zei: xe2x80x98Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.xe2x80x99

Aan de hand daarvan wil ik graag het volgende bespreken.

1. Een christen mag en moet politiek betrokken zijn.

Ik kom in de kerk doperse neigingen tegen. "Politiek is allemaal liegen en bedriegen. Hoe kun je daar als christen aan meedoen? Politiek gaat over straten, misdaad en aids. Onze interesses liggen elders."

2009electionslogo_rgb Maar als Jezus alle macht heeft en de hele wereld in zijn hand houdt … Hij is niet alleen in gebed, kerk en doop gexc3xafnteresseerd. Hij wil het ook te zeggen hebben op het gebied van geld, milieu, onderwijs en corruptie.

Trouwens, politiek is meer dan beloften en eigenbelang. Het gaat over de ordening van de samenleving volgens Gods wil. Wetten, justitie, water en gezondheidszorg zijn ook voor christenen belangrijk.

Denk aan Romeinen 13:

Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld.

2. Ook stemmen doe je als christen

Ik kom een ongezond dualisme tegen in de gemeente. "Christen ben ik in de kerk op zondag. Door de week maak ik m’n eigen keuzes. De kerk moet het evangelie brengen maar mag zich niet met politiek bemoeien."

693_3

Maar Jezus is koning van de hemel en de aarde: alle macht, alle volken, alles wat ik jullie heb opgedragen!

Hij is koning over je hele leven. Kerk en werk, geld en gezondheid – alles is van hem. Daarbij is het stemhokje niet uitgesloten.

Christen zijn houdt in gedoopt te worden maar dan ook als leerling van Christus je te houden aan al zijn geboden.

Je stem is geheim, hoor je steeds op radio en tv. Maar onthoud dat Jezus bij je is als je gaat stemmen op 22 april.

3. Op welke partij moet je als christen stemmen?

Je kunt naar de politici kijken. Zijn het goede leiders? [Denk daarbij weer aan Jezus als ons grote voorbeeld. Foto: de kinderen uit CC spelen de voetwassing uit Johannes 13 na.]

P1020048

Wees daarbij niet naxc3xafef. Dat Zuma allerlei kerken bezoekt op zondag, maakt hem nog geen christen. Dat Meshoe en Dandala kerkleiders zijn, maakt hen nog geen goede politici.

Misschien is het beter om naar programma’s te kijken. Waar staan ze voor? Let op specifieke items als abortus, porno en racisme. Maar kijk ook naar dingen als arm en rijk, hiv en aids, corruptie en milieu.

Lees de manifestos en maak biddend je keuze. Vraag de Heer om zijn leiding.

4. Kerk en politiek moeten niet vermengd worden.

Jezus is koning van de kerk en van de staat. Maar beide hebben wel hun eigen specifieke taak.

De kerk moet preken en dopen, Matteus 28 vers 19. De overheid moet vrede en vrijheid garanderen zodat de kerk haar opdracht kan vervullen.

Politieke partijen moeten niet gaan preken. Een partij als de ACDP heeft die neiging wel.

De kerk moet zich niet mengen in de praktische politiek. De kerk wordt opgeroepen om voor de overheid te bidden. 1 Timoteus 2:

Allereerst vraag ik dat er voor alle mensen gebeden wordt, dat er smeekbeden, voorbeden en dankgebeden voor hen worden uitgesproken.
Bid voor alle koningen en gezagsdragers, opdat we rustig en ongestoord kunnen leven, in alle vroomheid en waardigheid.
Dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze redder …

De kerk moet ook haar leden onderwijzen en toerusten voor hun taak: om zich te houden aan alles wat Jezus hen opdraagt.

Church_state1_2

5. Het rijk van Christus blijft voor eeuwig bestaan.

Deze belofte uit Matteus 28 vers 20 zet ik af tegen de hoogmoed van sommige politici. Met name Zuma c.s. maken zich schuldig aan bizarre uitspraken.

"Jesus was persecuted. He was called names and betrayed. It’s the same kind of suffering Mr. Zuma has had to bear recently, but he’s not giving up!" [Ace Magashule]

"Zuma is Jesus, why are you crucifying him?"

"ANC will rule until Jesus returns …xe2x80x9d [Zuma]

Zuma_black_jesus_pic_alet_pretori_2

Wat een hoogmoed. Politici zijn mensen. Alleen het rijk van Jezus blijft voor eeuwig bestaan.

Matteus 28 vers 18-20 als afsluiting:

Jezus kwam op hen toe en zei: xe2x80x98Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.xe2x80x99

Advertenties

Een gedachte over “Christen, kerk, politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s