GKSA 150 jaar

P1020095

Vandaag hebben we ons opnieuw in het feestgewoel gestort. Tussen Goede Vrijdag en Pasen waren we in Potchefstroom. De GKSA bestaan 150 jaar.

Het echte jubileum was al in februari. Maar de Paasnaweek is gebruikt om op grote schaal God te danken dat de zgn. Dopperkerken 150 jaar geleden in Zuid-Afrika zijn gesticht.

Feest in Potch, het gereformeerde Mekka ofwel Kampen ofwel Amersfoort.

P1020088

Muziek en zang in de GKSA Potchefstroom-Noord. Slenteren door de Teologiese Skool. Een rondleiding door het Totiushuis museum. Wat een bijzondere man was dat, die veel heeft betekend: bijbelvertaling, psalmberijming, gedichten …

Op de Joolplaas allemaal stalletjes. Hoofdzakelijk eten en drinken. De gereformeerde kerkfamilie ontmoet elkaar. Ik ervaar het als een kruising tussen de Schooldag in Kampen en de DVN-dag.

Na gisteren raak ik opnieuw onder de indruk van Gods werk in Zuid-Afrika. Zoveel gereformeerde kerken. Zoveel broers en zussen in Christus.

P1020098

Al 150 jaar zijn de Dopperkerken sterke gereformeerde kerken. Bijbelgetrouw en bij de tijd. Net als in de GKv in Nederland geeft die combinatie de nodige spanning. De vragen zijn dezelfde: het lezen van de bijbel in de 21ste eeuw, de rol van de vrouw in de kerk, psalmen en gezangen, homoseksualiteit, … Het zoeken naar bijbelse antwoorden is ook hetzelfde. Daarbij hebben we elkaar hard nodig.

Jammer dat de VGKSA de Dopperkerken al 50 jaar links laten liggen. Dat heeft de zaak van Christus in dit land geen goed gedaan.

P1020097

Ik dank God voor 150 jaar GKSA.

Advertenties

2 gedachtes over “GKSA 150 jaar

  1. Dominee, hoe kan jy soiets sxc3xaa?
    Die GKSA is besig om van die regte spoor af te dwaal. Die VGKSA is steeds getrou aan die Woord van God.
    “Jammer dat de VGKSA de Dopperkerken al 50 jaar links laten liggen.” Dit is net leuens. Sondag 43.

  2. @ VGK-lidmaat
    Jammer dat jou reaksie anoniem is. Dit maak ’n oop gesprek wel moeiliker.
    Tog sal ek dié week verduidelik wat ek bedoel het. Gee my net ’n paar dae tyd. [Jy het self eers na ’n jaar en ’n half jou reaksie geskryf.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s