Bladeren

Op de eerste zondag van de herfst – het wordt kouder hier, 24 graden gisteren – zat de gemeente lekker te bladeren.

George Mnisi ging voor in de middagdienst van Soshanguve CC. We bespreken daar de eredienst. Deze keer ging het over psalmen en gezangen. George legde er de nadruk op dat wat wij zingen tot eer van God en van Christus moet zijn. Hij liet dat zien vanuit de hemelse liturgie in Openbaring 4 en 5:

U komen alle lof, eer en macht toe, Heer, onze God, want u hebt alles geschapen: uw wil is de oorsprong van alles wat er is. (4 vers 11)

U verdient het om de boekrol te ontvangen en zijn zegels te verbreken. Want u bent geslacht en met uw bloed hebt u voor God mensen gekocht uit alle landen en volken, van elke stam en taal. U hebt voor onze God uit hen een koninkrijk gevormd en hen tot priesters gemaakt. Zij zullen als koningen heersen op aarde. (5 vers 9 en 10)

Het lam dat geslacht is, komt alle macht, rijkdom en wijsheid toe, en alle kracht, eer, lof en dank. (5 vers 12)

Aan hem die op de troon zit en aan het lam komen de dank, de eer, de lof en de macht toe, tot in eeuwigheid. (5 vers 13)

ghent-detail-adoration-2

Dat is een goede benadering. Het gaat niet om psalmen en gezangen op zich. Het gaat om de eer van God. George spitste dat toe op het zingen van choruses – de telkens herhaalde refreinen die onze mensen zo graag zingen. Gaat het dan om het lekker zingen of weet je ook wat je zingt?

Daarna zette hij de gemeente – we waren met 9 volwassenen en 1 kind – aan het werk. Wat zou een goed lied zijn om te zingen na de zegengroet, na de tien geboden, voor de preek? En ineens zaten we met z’n allen actief te bladeren.

977

Zondagmorgen waren we ook al in herfstsfeer. In Mamelodi preekte ik vanuit Lucas 11 vers 28. Het ging over de bijbel. Welke rol speelt die in je leven? Daarbij heb ik iets gezegd over de omgang met je bijbel en je mobiel – altijd lachen, zo’n vergelijking, maar ook schrikken – over de bijbel als Gods liefdesbrief, over de noodzaak van geregeld lezen in de bijbel – “one chapter a day keeps the devil away!” En in dat verband ging het over bladeren.

Tijdens de kerkdienst, de bijbelstudie en de new members’ class merk je dat we de 66 boeken van de bijbel niet kennen. Iedereen zit zich een ongeluk te bladeren … Ik heb de gemeente uitgedaagd. “Wie na de dienst bij me komt en alle 66 bijbelboeken kan opzeggen, krijgt tien Rand van mij!”

Een goedkope belofte. Eén meisje meldde zich na de dienst. Maar die kwam niet verder dan het nieuwe testament. Jammer joh!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s