Opstand

Het was gisteren een speciale zondag. Nagmaal in Nellmapius. De kerk zat voller dan ooit. Ik telde tegen de 100 kerkgangers. Onder hen niet minder dan 15 volwassen mannen. Aan de viering namen 35 leden deel. De kerk in Nellmapius blijft groeien!

P1010915

Voor de dienst wilde Tebogo Mogale, de dominee van Mamelodi, een paar mededelingen doen. Normaal gesproken doen we de afkondigingen aan het eind – dan is iedereen er tenminste. Maar Tebogo moest de dienst in Mamelodi bijwonen. George Mnisi preekte er – alsnog – op beroep. Dus begonnen we met de mededelingen.

Zijn praatje ging over veranderingen in de personele sfeer. Phineas Kgatle is overgeplaatst naar Soshanguve WW. Moruti De Boer werkt nu in Soshanguve CC en helpt nog een of twee dagen per week in Nellmapius. En Sam Matlhokoane gaat nu z’n classis-examen doen. Daarna is hij beroepbaar binnen het kerkverband.

Moruti Mogale maakte duidelijk dat Sam niet per se in Nellmapius hoeft te blijven. Hij heeft specifieke gaven die ook elders in het kerkverband aangewend kunnen worden. De kerkenraad van Mamelodi overweegt om George Mnisi of Thabo Matlaela voor het werk in Nellmapius te beroepen.

P1010914

Tijdens de toespraak van Mogale neemt het rumoer in de vergadering toe. Hij is nog bezig om iets te zeggen over de financiële kant van de zaak – een predikant onderhouden kost heel wat meer dan een student — maar hij krijgt niet de kans z’n verhaal af te maken. Er wordt gemopperd, boe geroepen, kerkleden staan op en vallen hem in de rede. Tebogo probeert met een grapje de opstand te bezweren – “laten we er geen ANC-vergadering van maken!” – maar vergeefs.

Exc3xa9n ding wordt uit de reacties duidelijk. Nellmapius houdt van Sam. Het is voor hen ondenkbaar en onbespreekbaar dat hij vertrekt. “Deze kerk is gaan leven dankzij pastor Matlhokoane. Deze kerk gaat dood zonder hem.” Nellmapius toont zich mondig. Opvallend: de mannen zwijgen, maar de vrouwen zijn zeer bebekt!

P1010919

Na drie kwartier kan Mogale in betrekkelijke vrede vertrekken. Met de afspraak dat de kerkenraad van Mamelodi de broeders van Nellmapius volledig zal bijpraten. En dat zij de rest van de gemeente zullen inlichten.

Daarna begint de kerkdienst. Maar hoe richt je de aandacht op Christus en zijn offer, terwijl alle mensen vol zitten van Sam en zijn positie? Dat wordt improviseren. Ik laat de voorbereide preek over Exodus 24 liggen. We zingen en bidden. We lezen toepasselijke gedeelten over Jezus en de liefde van God. We worden samen stil voor God.

P1010925

Het wordt nog een mooie dienst. Sam blijkt in elk geval een goede verkeersagent te zijn. Hoe krijg je in een klaslokaal met 100 mensen, 35 belijdende leden rondom de tafel en de andere 65 weg van de tafel? De kinderen met hun stoelen eerst naar buiten – is dat wat ze bedoelen met: ite, missa est ? – en daarna rij voor rij verschuiven. Het brood en de beker gaan rond. We leven dankzij het sterven van Jezus. Hij is werkelijk onmisbaar voor de kerk.

Na de viering wordt de collecte een gezellige puinhoop. En aan het eind van de dienst zijn de kinderen weer binnen. Ook zij brengen hun geld naar de tafel.

P1010927

Over deze zondag zal nog lang gepraat worden …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s