Social upliftment

De vakantie is nu duidelijk voorbij. Deze week zit vol vergaderingen. Team Nellmapius. Team Soshanguve CC. Zendingsteam. En gistermiddag de commissie van de classis Noord waarvan ik samenroeper ben geworden. Met Portia Mnisi en Hilko Lubbinge heb ik de opdracht om de benoeming van een deputaatschap ‘social upliftment’ voor te bereiden.

DSCN6650

Hoezeggu? Ik probeer het uit te leggen.

  1. We komen in ons werk veel maatschappelijke problemen tegen. We = de zendelingen en de studenten. We = ook de gemeentes die uit het zendingswerk zijn ontstaan. Een willekeurige opsomming: aids, werkloosheid, gebroken gezinnen, armoede, seksueel misbruik, criminaliteit, schuldsanering, huiselijk geweld.
  2. Als zendeling c.q. pastor ben je niet goed toegerust om deze problemen aan te spreken. Ook loop je het risico dat je core business -verkondiging van het evangelie – gaat lijden onder deze overvloed van social issues. Woord en daad gaan in ons werk samen – zie Titus 3 vers 4-8 bij voorbeeld – maar als predikant heb ik wel m’n eigen specifieke taak.
  3. Nu gebeurt er natuurlijk best veel. We hebben scholen en creches in Mamelodi en Soshanguve. Er is een actief aids beleid. Thusano probeert met name jongeren te helpen om goede scholing en werk te vinden. – Maar gebeurt er genoeg? Valt er niet meer te doen?

De kerk van Pretoria Maranata heeft aan de classis gevraagd om deze vragen als kerken gezamenlijk onder ogen te zien. De classis in november ging in principe accoord met het benoemen van deputaten hiervoor. Maar om een goed besluit te nemen, is meer studie nodig. En daar komt onze commissie in beeld. Snappu?

Portia Mnisi [foto boven] studeert zelf social work. Zij is de vrouw van George Mnisi die sinds 7 november op een beroep zit te wachten. Hilko Lubbinge [foto onder] is lid van het zendingsteam en sinds 2004 als facilitator van grote waarde voor ons zendingswerk.

brainstorm

We zijn begonnen met een eigen brainstorm sessie. Dat hielp om de sociale nood in beeld te krijgen. De noodzaak van een gezamenlijke aanpak zien wij ook. Maar voordat we helder hebben welke rol zo’n deputaatschap zou kunnen spelen, willen we eerst aan tafel met de verschillende rolspelers. Gaat ’t alleen om inventariseren en afstemmen? Het kan er ook op uitlopen dat we een of meer professionele krachten nodig hebben. Dan heb je als deputaten meer en andere skills nodig.

P1010264_3

In februari plannen we een zaterdagmorgen met Lesedi, met het zendingsteam, met Khothatsong, met de diakenen, met Thusano … Dan zien we verder.

Advertenties

Een gedachte over “Social upliftment

  1. Tjeerd,

    Datzelfde soort project start ook in de stad Utrecht en heet EMU [ evangelisatie onder moslims in Utrecht] niet te verwarren met de REMU. Ook dat is mooi nieuws!!
    ik stem met je in: Amazing Grace!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s