Contrast

Een paar uur huisbezoek in Nellmapius levert altijd iets op. Wat zijn er een mooie mensen. En wat zijn ze verschillend.

Onderweg naar een bepaald adres zien we kerklid Philippe L. (46) lopen. In een plastic tas heeft hij lege flessen. Is hij op weg om bier te kopen? Op de terugweg zien we hem weer. Nu met volle flessen. Als hij Sam en mij ziet, probeert hij onhandig de tas met bier achter z’n rug te verstoppen. Zenuwachtig lachend als een klein kind.

Castle_2 Even later komen we bij de familie L. aan. Voor het huis staat een bekende, John M. (55), een sigaret te roken. Als hij ons herkent, schiet hij als een pijl uit de boog weg om z’n zonde te verstoppen.

Ja, roken en alcohol zijn iets waarvoor je jezelf moet schamen. Als christen dan. Denk maar aan wat ik hoorde op het jeugdcongres.

Maar John M. is helemaal geen christen! Even later zitten we in de kamer. Ook de dames zijn er: Elizabeth M. (50) en Jaftaline L. (42), beiden kerklid. John M. vertelt over z’n bakkie dat gestolen was. En dat hij ’t dankzij twee toordokters terug gekregen heeft. – Dat schaamt zich voor z’n sjekkie en gaat prat op z’n heidendom …C3f2_20

Na de familie L. komen we op bezoek bij Maria M. (53).Die zit ook lekker te paffen en schiet naar binnen als ze Sam en mij ziet naderen.

We zijn van plan om er een grapje over te maken. Maar het gesprek komt op haar ziekte. Ze is al jaren lichamelijk en psychisch ziek. Haar familie dringt erop aan dat ze een traditional healer moet bezoeken. Maar zuster M. heeft daar in haar leven radicaal afstand van genomen. “Ik geloof niet meer in de badimo – voorouders – en de sangoma. Ik vertrouw volledig op Jezus Christus.” Dat heeft ze van haar overbuurvrouw en mede-kerklid Caroline K. (46) geleerd. Down on your knees and pray!

Bij Mmapule H. (28) zitten we buiten te praten en te bidden. Haar man – of liever boyfriend, want ze zijn niet getrouwd – komt niet eens groeten. Dat is in deze cultuur heel ongewoon. Volgens Mmapule is hij een beetje mensenschuw. Maar verder wel OK: ga a tshwenye, hij is niet lastig. Dat hoor ik hier de vrouwen wel vaker zeggen. Ze zijn blij met een man die z’n eigen gang gaat, niet teveel kapsones heeft en z’n gezin onderhoudt. Dat is al heel wat.

Gelukkig zijn er ook goede godvrezende huisvaders. Ik moet terugdenken aan de Pastor’s Conference op Botshabelo. Daar sliep ik in één kamer met Piet Magagula en John Mahlangu. De eerste is op en top een gezinsman en huisvader, vol verhalen over z’n vrouw en kinderen. En de tweede verbijsterde mij door z’n huishoudelijke activiteiten bij deze conferentie: de maaltijd voorbereiden en serveren, pap koken en zelfs voortdurend z’n schoenen poetsen en z’n broeken persen. Zulke mannen zijn er ook!

P1010829

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s