Gemeentevergadering

Lekker, zo’n visitatie. Na zes weken zit de gemeente van Nellmapius nog met een kater. Wie heeft toestemming gegeven om met geld van de kerk eten te kopen? Is dat geld wel goed besteed? Hebben de bomme – de moeders – van ‘onder’ [de straten bij de rivier] wel voldoende overlegd met de bomme van ‘boven’ [op de heuvel, in de buurt van de school]?

De laatste weken kregen we steeds meer signalen van onvrede. Er werd gekletst. Sommige moeders kwamen niet meer in de kerk.

P1010769

Vorige week na de dienst stelde de financiële commissie de kwestie aan de orde. Toen werd besloten om er vandaag een gemeentevergadering aan te wijden. En dat gebeurde.

De zaak blijkt heel wat aspecten te hebben:

  • Als er speciale gasten zijn, weet men dat meestal op tijd. Dan maakt elk gezin een salade. Het geld voor vlees komt uit de kas van de kerk.
  • Het bezoek van de visitatoren echter werd pas laat bekend, ‘midden in de maand’. Tja, dan hebben de meesten geen geld beschikbaar voor een salade. Dus werd in overleg besloten om deze keer alles uit de kerkenkas te betalen en samen inkopen te doen.
  • Degenen die bij dat onderling overleg afwezig waren, voelden zich achteraf gepasseerd. Sommigen uitten hun onvrede niet rechtstreeks maar achter de rug van de anderen om.
  • Daaronder zit ook een stuk jaloezie. De één maakt een goedkope salade van kool of bietjes. De ander kiest voor een duurdere variant met eieren en mayo.

P1010773

Sam is een goede voorzitter die iedereen aan het woord laat komen. In de discussie komt onder andere het volgende naar voren:

  • Onvrede moet je niet buiten maar binnen uitspreken. Matteus 18 wordt genoemd. Roddelen over iemand is duivelswerk (Zondag 43 over het 9de gebod).
  • Als we in goed overleg iets hebben afgesproken, moet iedereen zich daarbij neerleggen.
  • Het geld van de kerk is van ons allemaal. In principe sparen we voor een kerkperceel en -gebouw. Maar we kunnen ook samen op een ander doel besluiten.
  • De regel blijft dat elke familie een salade maakt – en zelf kiest welke soort! – alleen ‘midden in de maand’ kunnen we op een andere werkwijze besluiten.

P1010775

Namens de financiële commissie bevestigt treasurer mevrouw Masango [foto] nog eens dat de uitgaven goed zijn verantwoord en dat alle bonnetjes in haar archief zitten. Grace Masango [58] is iemand met gezag: weduwe van een evangelist, schoonmoeder van moruti Mogale. Als zij zegt dat het klopt, moet je van goeden huize komen om dan nog bezwaar te maken!

De vergadering eindigt in goede harmonie, met bijbellezing en gebed.

Interessant detail. De jongeren werden vorige week samen met de jonge kinderen weggestuurd. Ik heb daar achteraf de vinger bij gelegd. Onder de jongeren zijn ook belijdende leden. Die horen er toch bij? – Vandaag komt dat punt eerst aan de orde. De uitslag: “Jullie mogen blijven. Ook al is het niet zo verheffend allemaal. Ook dit aspect van kerk zijn moet je leren kennen.” En dus zitten ze er bij. Ze houden zich bescheiden buiten de discussie. Maar toch. Dit is ook hun kerk!

P1010776

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s