De ooms en de Vader

De afgelopen week waren we weer druk met een sterfgeval. Lucas Ndala Ngobeni (1939) is overleden. Vanaf dinsdag was er elke avond tussen zeven en acht uur een samenkomst aan huis. Dinsdag preekte George Mnisi over 1 Korinte 15. Woensdag was het de beurt van Pieter Boon, die over Johannes 20 preekte. En donderdag heb iets vanuit 2 Kronieken 15 gezegd.

Vrijdag tussen acht en tien uur mocht John Mahlangu optreden. Ook hij preekte vanuit 1 Korinte 15. Zaterdag om zes uur was de dienst aan huis. Om zeven uur vertrokken we naar de begraafplaats.

Donderdag hoorden we dat er nog een sterfgeval is. Harry – de aidspatiënt over wie ik al eerder schreef – is woensdag gestorven. Dat betekent dat we de komende week een vergelijkbaar programma hebben. Dat gaat wel ten koste van ander werk. Maar het geeft ook zoveel kansen om het woord van God te laten horen!

Rond de begrafenis van Ngobeni hingen wel de nodige spanningen. De broeder was – hoe zeg ik dat – niet vrij van heidense smetten. Eerder dit jaar zocht hij z’n heil bij de sangoma toen hij ziek werd. Dat heeft heel wat pastorale aandacht gekregen.

Ook bij de begrafenis was dat element er. Met name de bo-malome – de ooms – hebben het dan voor het zeggen. Die willen graag de overledene toespreken. “Zo zijn onze manieren!” George blijft vriendelijk als altijd, maar is heel resoluut. Dat staan wij niet toe. Dat verdraagt zich niet met wat wij op grond van de bijbel geloven.

De rest van de familie zoekt een tussen-oplossing. We kunnen toch wel wat geven en nemen? Maar George wijkt niet en ik steun hem daarin. Er zijn kleine punten van verschil. Daar doen we niet moeilijk over. Maar dit gaat over fundamentele zaken van leven en dood. Geen compromis.

sangoma 

Dit dispuut helpt me wel aan een tekst voor de zaterdag. Jesaja 63 vers 16:

Gij immers zijt onze Vader; want Abraham weet van ons niet en Israel kent ons niet; Gij, HERE, zijt onze Vader, onze Verlosser van oudsher is uw naam.

Uiteindelijk valt het allemaal mee. Tijdens de lunch na afloop – jaja, een warme maaltijd om half negen ’s morgens – bedankt de belangrijkste oom mij. Good service!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s