CC 121

Ik weet nog hoe we begonnen in Soshanguve, in 1989. Op zondagmiddag om de twee weken belegden we een dienst in het huis van de familie Ngomane. Na een paar maanden verhuisden we naar de Boepathutse-school in blok F. In 2004 trof ik de gemeente van Centrum aan in de R.S. Maluleke-school in blok G. Daarna verhuisden ze naar de garage van Nhlapo, met alle complicaties van dien. Maar nu mag Soshanguve-Centrum een eigen erf met een eigen gebouw bezitten. De vorige eigenaar, tate Moyane, deed nog even moeilijk, maar hij is nu echt weg. Feest dus.

1268- 2008-06-10 Sosh Central - 0007 _small

Deze zendingsgemeente is de oudste in Soshanguve. Nooit echt doorgegroeid. In Noord (blok GG) is al jaren een zelfstandige kerk. In Zuid (blok WW) werkt Jerry actief naar instituering toe. Nog verder zuidelijk groeit een kerk in blok XX (binnenkort verschuiven ze naar VV). En we zien zelfs nieuwe preekpunten die in 2009 geopend worden. – Maar wat moeten we met Centrum? Die vraag is een van de redenen dat mij gevraagd is om – na Nellmapius – in Soshanguve-Centrum te gaan werken.

Dat is denk ik ook de reden dat ik vandaag mocht preken. Wat een eer!

De kerk zat goed vol: een man of 100. Ik zag gemeenteleden en gasten, waaronder een busje vol kinderen uit blok H van de Sunday School. Door m’n pastorale bezoeken een dag per week ken ik al aardig wat mensen uit Centrum. We hadden afgevaardigden van de kerken in XX, Pretoria en Maranata. En niet te vergeten het visitatieteam met aanhang: moruti en mmamoruti Mogale (Mamelodi), Bert en Maartje van Dalen (Bellville), Henk en Hilly Jellema, Koos van Yren, Jan en Eline Tempelman (Nederland) en Hilko Lubbinge (lid van het zendingsteam).

P1010989a

In m’n preek – deze keer in Sepedi en Engels, met het oog op al die gasten – ben ik uitgegaan van het adres van de kerk. Naar welke kerk ga je? Op die vraag kun je antwoorden door te verwijzen naar de voorganger – moruti Boon, brother George, brother John – of de officiële naam Free Reformed Church, maar hoe leg je dat uit? —

Nu kun je de naam CC gebruiken. CC = Church of Central, Church of Christ, of beter nog: Christ Central. Dat is mooi: als in preek, gebed en lied, in huisbezoek en bijbelstudie, kortom in alle activiteiten Christus in het middelpunt staat.

Daarna heb ik Psalm 121 uitgelegd en wel als lied voor onderweg. Wij zijn allemaal pelgrims, onderweg door het leven.

Sommigen zijn net begonnen, zoals de baby van Busi Nkwane, begin september geboren. Anderen zijn al lang op pad, b.v. koko mma Mabena, geboren in 1915. En broeder Lucas Ndala Ngobeni is vrijdag j.l. aan het einde van z’n aardse reis gekomen.

Voor allemaal geldt de belofte uit Psalm 121: de Heer gaat met je mee, nu en eeuwig. God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst.

Afbeelding5

Speciaal voor de kinderen ben ik op vers 5 ingegaan: de Heer is je schaduw aan je rechterhand. Je schaduw is altijd bij je. Al kun je nog zo hard rennen, het lukt je niet om van je schaduw weg te lopen. [Na de dienst hebben we het buiten nog even geprobeerd, maar nee hoor.] Zo is God altijd bij ons. Jezus’ naam is niet voor niets Immanuel, God-met-ons.

Daarom bevat deze psalm een diepe troost. Je komt op reis door het leven van alles tegen. Je kunt er als een berg tegenop zien (vers 1). Maar Gods macht en liefde helpen je verder. Hij is meer en machtiger dan de bergen (Psalm 90). Hij is Jahwe, Israels trouwe verbondsgod.

Tenslotte heb ik uitgelegd dat Psalm 121 bedoeld kan zijn voor verschillende stemmen of koren. De pelgrim vraagt, de priester antwoordt. De een zucht bij de aanblik van de bergen, de ander bemoedigt door op God te wijzen.

Portia en George Mnisi hebben dat tijdens de preek heel mooi gedemonstreerd door om-en-om Psalm 121 te lezen. Man en vrouw, ouders en kinderen, voorgangers en kerkleden mogen elkaar in de kerk bemoedigen. Samen houden we het oog op Jezus – Christ Central!

Mooi om zo deze bekende woorden mee te geven aan CC. Look around and be distressed. Look inside and be depressed. Look at Jesus and be at rest.

Afbeelding4

Na de dienst volgden er – begeleid door enthousiast zingen – natuurlijk de nodige toespraken:

  • rev. Tebogo Mogale namens Mamelodi
  • rev. Jan Tempelman namens Noord-Nederland
  • ouderling Charles Bron namens Maranata
  • zuster Mokgadi Rina Chauke namens XX
  • ouderling Hilko Lubbinge namens Pretoria
  • ouderling Bert van Dalen namens Bellville

Toen nog twee muzikale items. De kinderen van de zondagschool die zingen en dansen. De gasten uit Pretoria, Kaapstad en Nederland die Psalm 121 zingen. Tenslotte sprak broeder Sello Stephen Rakgatoe (73) een dankwoord en ging evangelist John Mahlangu voor in gebed.

Daarna was er een lunch voor gemeente en gasten. Vervolgens moesten wij natuurlijk nog naar de familie Ngobeni in verband met de komende begrafenis en alles erom heen.

Het was een feestelijke zondag. Ik hoop echt dat dit gebouw helpen mag om de gemeente van CC te laten groeien. En ik zie ernaar uit om daar in 2009 – Deo Volente – actief aan te gaan meewerken.

Afbeelding1[De meeste foto’s bij dit bericht zijn afkomtig van Dirk Maurits Boersma. Ze zijn ook te vinden in de folder die in de buurt van de kerk is verspreid. Onze achterban in Noord-Nederland heeft ze vandaag in een PowerPoint-presentatie kunnen bewonderen.]

Advertenties

Een gedachte over “CC 121

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s