Back from the Polar Light

Zo stond ik donderdag ineens aan de andere kant. Vorige week dinsdag werd ik zelf afgehaald van het vliegveld. Nu was ik op O.R. Tambo International Airport om George Mnisi op te halen.

George is drie weken naar Nederland geweest. Hij woonde – net als in 2006 – in Wezep een IRTTconferentie bij. Samen met andere voorgangers uit Afrika (Zuid-, Zimbabwe, Oeganda, Nigeria), Azië (India, Indonesië) en Europa (Nederland, Oekraine) heeft hij gewerkt aan een beleids- [belijdenis?-] stuk over ecumenicity. Kerkelijke eenheid dus.

P1010265

In 2004 kwam uit een dergelijke conferentie the Candlestand Statement voort. Die heeft ons in de Martuskerk twee seizoenen bezig gehouden. Ik hoop dat the Polar Light Declaration – genoemd naar het kerkgebouw in Wezep – net zo goed of beter zal zijn. De eerste berichten – onderweg in de auto, maar ook donderdag in het ND – zijn veelbelovend.

De verklaring zoomt in op eenheid, heiligheid en katholiciteit. Een vierde hoofdstuk gaat over oecumene: Schriftgetrouwe kerken zijn wereldwijd gelijkwaardig aan elkaar. De verklaring spreekt zich concreet uit over de gelijke verhouding tussen rijke en arme en tussen westerse en derde wereldkerken, maar ook hoe je in zo’n situatie de hulpverlening – waarin een arme kerk zomaar afhankelijk wordt – op een gelijkwaardige manier regelt. Inclusief voorbeeldprotocollen en modellen.

George is intussen alweer aan het werk. Op 7 november a.s. gaat hij examen doen in de classis Noord van de VGKSA. Als hij slaagt, kan hij beroepen worden. Dan mag hij als predikant of zendeling aan de slag in … wie weet, één van de nieuwe gebieden?

Net na middernacht staan we voor George z’n deur in Soshanguve blok H. Alles is in diepe rust. Portia, z’n vrouw, verwacht hem een dag later terug. Maar met het oog op haar verjaardag wil hij haar verrassen. – Nou, dat lukt. Mooi, om blijdschap door verwarring heen te zien breken …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s