Van Pontius naar Pilatus

Bij de wekelijkse bijbelstudie is niet alleen het wat maar ook het wie belangrijk. Wie komen er wel of niet opdagen? Dat kan veel zeggen over mensen en relaties.

Twee weken geleden was het bij een broeder wiens vrouw in juli is overleden. Opkomst: 5 mannen en 0 vrouwen. Ik vraag wat door. Blijkt de man in kwestie een twijfelachtige reputatie onder de vrouwen te hebben. Een omgekeerde Samaritaanse vrouw scenario – ik verwijs naar Johannes 4. “Blijf bij mr. M. uit de buurt, dames!” Hm, toch eens beter op letten …

Deze week vergaderden we bij een oudere zuster die in de clinch ligt met de buurt en de kerk. Dat is ook weer boeiend. Wie komt er wel en wie niet? Hoe begroeten ze elkaar? Hoe reageren ze op haar – extra lange? – gebed? Voer voor psychologen!

Deze donderdag ging het over Pontius Pilatus. Wie is dat? Waaraan ontleent hij de eer om in de apostolische geloofsbelijdenis genoemd te worden? Mooi hoe de mensen dat aan elkaar gaan uitleggen. De xc3xa9xc3xa9n weet er duidelijk meer van dan de ander. Samen lezen we Matteus 27 en Johannes 19. Er wordt gegrinnikt en gehoofdschud. “How can you condemn an innocent man like that, just to save your own skin?” vraagt Keitumetse, de kleindochter des huizes (20), verontwaardigd.

Pilatus_3

Dikke discussie over de woorden van Jezus in Johannes 19 vers 11: De enige macht die u over mij hebt, is u van boven gegeven. Zag hij achter de onrechtvaardige rechter, God staan? In de lijn van het vijfde gebod. De rechtvaardige Rechter die zijn eigen zoon laat veroordelen. Onschuldig en toch naar het kruis. Dan zie je hier iets van het evangelie. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing (Jesaja 53).

Zelfs na het lezen van Handelingen 2 vers 23 en 4 vers 27-28 blijft de twijfel hangen. Gebruikt de goede God corrupte bestuurders? Zo ja, had PP dan wel een keus? Aan de andere kant: wat is de Heer dan machtig!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s