Het loon van de zonde is de dood

Hoe benader je een doodzieke aidspatiënt? Met die vraag kom ik thuis na een middagje huisbezoek met John Mahlangu (foto midden).

We gaan op bezoek bij mevrouw S. (67). Haar zoon Harry woont bij haar in. Ze vertelt dat hij ernstig ziek is. Iets met z’n borst, tbc of zo. Aids, denk ik dan, en John bevestigt dat later.

Harry komt er zelf bij zitten. Ik schat hem op een jaar of 40. Moeder vertelt over z’n losse levensstijl van vroeger. Altijd de hort op. Rondlopen met slechte vrienden. En nu? Doodziek, z’n vrienden kennen hem niet meer, z’n moeder draait voor hem op.

P1010354

Harry zit er ziek en zwijgend bij. En krijgt vervolgens onder uit de zak. John leest Romeinen 6 vers 23: Het loon van de zonde is de dood, maar het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer. Volgt een indringende uitleg over de dood die door de zonde de wereld binnen is gekomen. Je ziet om je heen wat er gebeurt als mensen Gods gebod loslaten. Met name aidspatixc3xabnten gaan bij bosjes.

John combineert dat met het vijfde gebod: Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal. Waarom sterven er zoveel jonge mensen? Er is geen eerbied meer voor de ouderen. Die weten uit ervaring hoe goed ’t is om de wet van God te gehoorzamen. Maar jonge mensen … Kijk wat er gebeurt: je vrienden laten je in de steek en je komt weer bij moeders terecht.

Zo wordt Harry onder vuur genomen – door z’n moeder, door de buurvrouw die erbij zit – je bent nooit alleen – en door de evangelist. Die laatste komt gelukkig ook met deel 2 van Romeinen 6 vers 23 op de proppen: … het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus Jezus. Neem dat geschenk aan, kom naar de kerk, krijg deel aan het eeuwige leven door Jezus Christus.

Waarom heb ik hier nu zo’n onbehaaglijk gevoel bij? Dit is toch persoonlijk pastoraat, op de man af? John blijkt meer in huis te hebben dan Psalm 23 en Spreuken 3. – Ik denk dat het komt omdat Harry het gevoel krijgt dat hij de enige zondaar in de kamer is …

In m’n gebed probeer ik dat in elk geval bij te stellen. We verootmoedigen ons samen voor God. We danken hem voor het geschenk dat hij aan ons geeft. Jezus Christus. Wat een genade!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s