Schipper mag ik …

Een van de grappigste instellingen in de Zuid-Afrikaanse politiek kwam vorige week tot een einde. Vanaf nu is er geen oorlooptyd meer.

Ik hoorde de term voor het eerst in 2004, toen ik drie maanden door Amersfoort-Zuid aan Soshanguve was uitgeleend. Binnen een bepaalde periode mogen verkozen leden van het parlement overlopen naar een andere partij, zonder dat ze hun achterban die hen verkozen heeft, moeten raadplegen. Dezelfde oorlopery is ook gangbaar in provinciale en gemeenteraden.

sa-parliament

Zo kon je in de krant berichten lezen als dit (september 2007):

Presies 250 stadsraadslede in 128 stadsrade landwyd het die oorlooptyd gebruik om van party te verander sonder om kiesers te raadpleeg …Die ANC het oudergewoonte die meeste oorlopers bygekry, naamlik 53. Die PAC het die meeste afgestaan, naamlik 41. Hiervan het 36 oorgeloop na die nuwe African People’s Convention (APC), gestig deur die PAC-LP mnr. Themba Godi. Die OD het landwyd 27 oorlopers afgestaan, maar bly die party met die vierde meeste raadslede na die ANC, DA en IVP … Dertig oorlopers het hul rieme styfgeloop en hul setels verloor omdat hulle te vroeg oorgeloop het, meer as een keer van party probeer verwissel het, nie 10% van hul kollegas kon oortuig om hulle te vergesel nie of vooraf deur hul partye geskors is.

Uit de laatste zin leid ik af dat er in de oorlooptyd wel regels waren die je niet straffeloos kon schenden. Hoe dan ook, de grondwet is nu zo gewijzigd dat politici zo’n move niet meer kunnen maken. No more floor crossing. Jammer. Nooit meer dit spektakel in het parlement:

The spectacle of politicians, dubbed “crosstitutes”, embracing new, often expedient loyalties, infuriated the public, swelled the ranks of larger parties and provided a lease of life for a good few career politicians. (bron: IOL)

Advertenties

Een gedachte over “Schipper mag ik …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s