Business as unusual

Het was goed om vanmorgen weer in Nellmapius te zijn. Business as usual. Hoewel …

Wat gewoon is, is dat we om kwart over acht met vijf man beginnen. Tegen kwart voor negen is het laatste van de veertig schapen binnen. Het is winter, dus elke keer gaat de deur hoorbaar open en dicht.

Wat ongewoon is, is dat Sam Matlhokoane ontbreekt. Hij is vorige week naar het ziekenhuis in Ga Rankuwa gegaan en geopereerd. Ik bel hem even op z’n mobiel. Hij klinkt monter. Ook z’n vrouw bevestigt tijdens de dienst dat het goed met hem gaat.

P1010290_2

Wat gewoon goed voelt, is het enthousiasme van de gemeente. Er wordt actief geluisterd.

Ik begin met een bankbiljet van 20 Rand. Is dat veel geld of niet? De mensen gaan prompt in discussie. Wat voor de één een kapitaal is, is voor de ander wisselgeld.

Een mooi opstapje voor m’n preek over Christian Giving (part 1). Niet iedereen is hetzelfde.  Bij geven komt het niet aan op how much maar op how (2 Korinte 8 en 9). Soms is 20 cent meer dan 20 rand (Lucas 21 vers 1-4).

Twenty

Wat ongewoon gewoon begint te voelen, is dat er weer een sterfgeval is. Vorige week is een gemeentelid begraven. Nu is de vader van één van onze kerkbezoekers overleden. De jonge man komt trouw, z’n ouders niet.

Dat is altijd een beetje tricky: moet je als kerk in zo’n geval meewerken aan de begrafenis? Je loopt de kans luie mensen te kweken. “Deze kerk begraaft je, al stuur je maar een kind naar de dienst.” Aan de andere kant kun je nu de hele week elke avond het evangelie laten horen. Hoeveel mensen zijn op die manier al tot de Heer gebracht! – Dus gaan we direct na de kerkdienst met de hele gemeente naar het sterfhuis om uit de bijbel te lezen (Matteus 11 vers 28-30), te zingen en te bidden. En vanaf dinsdag geven we elke avond om zeven uur acte de prxc3xa9sence.

Wat ongewoon is – en toch weer niet – is dat ik tijdens de dienst onrust voel in de zaal. Na afloop komt de aap uit de mouw. “Zouden we vandaag geen belijdenis en avondmaal hebben?” Ik weet niet beter dan dat we dat op 17 augustus gepland hadden. Sam blijkt het anders begrepen te hebben en heeft voor 3 augustus openbare geloofsbelijdenis en avondmaal aangekondigd. Jammer joh! – Ik voel me wel bezwaard, maar vrijwel iedereen reageert goedmoedig. Ach ja, hij was zeker al een beetje ziek in z’n hoofd …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s