Vrij gereformeerd …

“Maar hoe staat het met het verbond?” Ik schiet spontaan in de lach als ik brother Sam die vraag hoor stellen.

We zitten in de keuken bij mevrouw Hlongwane. Zij staat op de nominatie om samen met drie anderen in augustus belijdenis te doen. Komende maandag is het officiële toelatingsgesprek in het bijzijn van een ouderling uit Mamelodi. De zuster is vol vertrouwen. Zij weet waarom ze voor de Heer en voor deze kerk kiest. Maar Sam heeft z’n twijfels. “Hoe denk je over het verbond?”

Emily Hlongwane kent het woord kgwerano niet. Ze ziet wel dat er verschil is tussen haar oude kerk – de bazalwane – en ons op het punt van de doop. Maar hoe dat precies zit? Ze komt niet verder dan dat je bij de doop jezelf aan God verbindt.

Dan komt Sam Mathlokoane met de gereformeerde belijdenis aan. En met de nodige teksten. God is de eerste die voor ons kiest. Ons geloof is altijd stap twee. Via Abraham en Lydia komt hij inderdaad bij Gods verbond uit. Met de gelovigen en hun kinderen. Wij kiezen niet uit eigen kracht voor God. We zeggen AMEN op zijn JA tegen ons.

P1010450

Brother Sam legt uit dat ‘het verbond’ binnen the Free Reformed Church een belangrijk punt is. Dat moet zuster Hlongwane maandag wel goed kunnen uitleggen. Daarom spreken we af dat ik zaterdag nog een uurtje met haar over dit thema zal doorpraten.

De heer des huizes zit er ook bij. Hij kan z’n vrouw niet verder helpen bij de vraag naar het verbond. Hij moedigt haar wel aan hier meer studie van te maken. Nee, hij belooft niet dat hij zelf in de kerk komt als zij belijdenis doet … Zou hij beseffen dat de God van het verbond ook naar hem z’n handen uitstrekt?

Want de ongelovige Hlongwane behoort dankzij z’n vrouw Emily God toe (1 Korintiërs 7).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s