Muti in the Church

Stel je voor. Je huurt als kerk een gebouw. Zeg maar: Vathorst met de Brink. En de beheerder zegt: de komende twee weken mogen jullie de zaal niet schoonmaken … Wat zou je dan denken? Misschien ligt er een nieuwe vloer of zo. Maar in Soshanguve Centrum gingen direct de rode lichten branden. Wat zit hier achter?

Centrum heeft nog geen eigen kerk. Ze huren een garage op iemands grond. Er was sprake van dat hij het perceel met gebouwen wilde verkopen. Dat blijkt niet te kloppen. Vandaar dat de gemeente nu weer een ander terrein [foto] op het oog heeft.

1268- 2008-06-10 Sosh Central - 0007 _small

Intussen hebben we nog wel met de huidige eigenaar te maken. Die is geen christen. Hij laat dan ook eens per jaar z’n huis en z’n eigendommen ‘beveiligen’ door een sangoma. Medicijnen worden op strategische punten geplaatst. Rituelen worden uitgevoerd om de geesten gunstig te stemmen. Na twee weken komt hij terug voor de final touch. Het kost je een paar honderd euro, maar dan heb je ook wat.

Hoe reageer je als kerk op zoiets?

Je kunt laconiek de schouders ophalen. Afgoden bestaan niet en muti werkt niet. Zegt Paulus ook niet zoiets in 1 Korinte 8 en 10? – Ja maar er zijn ook ‘zwakken’ in de gemeente, die er nog steeds moeite mee hebben en die ‘vatbaar’ zijn voor heidense invloeden. Dat zegt Paulus daar ook.

P1010265

De voorgangers in Centrum – Pieter Boon, John Mahlangu en George Mnisi [foto] – hebben duidelijk afstand genomen van de eigenaar met z’n heidense rituelen. In gebed heeft de gemeente zich tot de enige beschermer gewend. En de muti-medicijnen hebben ze vertrapt.

Vanaf vandaag ga ik een dag per week in Soshanguve-Centrum pastorale bezoeken brengen, met brother George of brother John. Volgend jaar hoop ik dan voltijds daar te gaan werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s