Jong

Maandag was het hier een vakantiedag. Youth Day.

Sinds 1976 is 16 juni een beruchte datum. Toen begon in Soweto de opstand van scholieren tegen het beleid van de regering. Hector Peterson was niet het eerste slachtoffer die dag. Maar hij is wel het meest bekend geworden dankzij een aangrijpende foto.

Soweto-Riots

Ik herinner uit m’n vorige periode 16 juni als Soweto Day. Altijd weer rellen in Mamelodi. Stakende scholieren. Roadblocks van politie en leger. Spanning en geweld. De zwarte jongeren in Zuid-Afrika hadden toen geen beste tijd.

Dan is Zuid-Afrika sindsdien een stuk rustiger geworden. Of niet?

Was dat nou onweer, waarvan ik gisternacht om drie uur wakker schrok? Het leek wel schieten. Later zag ik het in de krant. Rovers hebben in Kilner Park een kitsbank – een flappentap – opgeblazen en vervolgens de toegesnelde politie met automatische geweren beschoten. Eén dode.

Dat vind ik dan al heel wat. Bij ons in de buurt! Maar de dag erna hoor ik het verhaal van Andronicah (19). Ze woont bij haar oma in. Moeder leeft niet meer. Vader is hertrouwd en uit beeld. Door de week woont Andronicah in Mamelodi, waar ze haar overgrootmoeder verzorgt. Die heeft pas een beroerte gehad en is afhankelijk van haar hulp.

Andronicah heeft een baby van een jaar. We praten door over huwelijk en seksualiteit, zonde en vergeving, doop en verbond. Ik vraag ook naar de vader van het kind. “Nee, die leeft niet meer. Hij is vorig jaar in Nellmapius vermoord door z’n vrienden.” Een rustige jongen, die op het verkeerde moment in het verkeerde gezelschap verkeerde. Een vaderloze baby. Een ongehuwde moeder.

En dan is Andronicah nog goed af. De familie van de vermoorde jongen koopt kleren voor zijn kind. Haar oma springt in om voor de baby te zorgen, zodat zij dit jaar haar middelbare school kan afmaken. Ik kom ook andere meisjes tegen, die helemaal zijn vastgelopen.

3622cbb70b

Manuel Venderbos zou hier heel wat afleveringen van Jong kunnen maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s