Ownership

Hier houd ik wel van. Dat mensen van de gemeente actief zijn en zich betrokken weten. Het is niet mijn werk. Het is hun gemeente.

Zaterdag was ik voor de tweede keer bij een vergadering van de financiële commissie. Twee broeders en drie zusters die vrijwillig het geld van de gemeente beheren. Wat komt er binnen? Zondagse collecten en maandelijkse bijdragen. Wat gaat er uit? Ze houden het bij. En ze doen verslag aan de gemeente.

P1010378

Vorige maand was ik bij de start van de FC. Het was wel even wennen. Gelukkig hebben we zuster Mawela (36) die van  wanten weet. Als treasurer heeft ze schriften en pennen gekocht. Eén voor de chairman – dan kun je een agenda opstellen. Eén voor de secretary, zuster Timbani (46) – dan kun je notulen maken. Zelf maakt ze gauw de notulen als zr. Timbani het niet direct door heeft. Als we nu eens zus en zo …

Er is een verslag over de zondagse collecten. Dat geld wordt gebruikt om de huur van brother Sam te betalen. Niet direct voor diaconale uitgaven. Hoewel de vraag wel opkomt wat we kunnen doen voor de arme gezinnen waar niemand werk heeft. Moeten die ook een kerkelijke bijdrage betalen?

Ja, die lekgetho (bijdrage). Nogal wat mensen zijn daarin achterstallig. Kan de moruti daar niet eens over preken? De commissie is een beetje bang om zelf te zeuren. De mensen zouden kunnen denken dat ’t om hun eigen portemonnee gaat.

De uitgaven van de afgelopen tijd zijn stationery – de schriften en pennen voor de FC – en nama – vlees voor de party toen moruti De Boer werd ontvangen.

P1010385

In kas is ruim 4000 rand. Maar daar hoort ook het geld van de jeugd bij – zo’n 800 rand – die hebben namelijk geen eigen bankboek.

Afgelopen zaterdag waren er dus ook twee meiden van de kerkjeugd bij. Het gaat over procedures – wie is bevoegd om te tekenen, wie beslist over uitgaven, hoe vaak rapporteren we? In alles blijkt een groot streven naar transparantie. Geldzaken zijn sensitive. Daarom vlooit de commissie alles na tot op de laatste cent. Ook naar elkaar toe zijn ze scherp. Waar is die 10 rand aan besteed? Heb je daar een bonnetje van?

Tegelijk is het gezellig. Mevrouw Masango (57) – die over het geld van de collecte gaat – blijkt een gezellige prater. Chairman Mokwena (57) heeft de zaken goed op een rijte. We drinken thee en kletsen. Over voetbal. Over de familie. Maar ook over de kerk. Waarom zijn mensen stipt in hun contributie aan de burial society – de onderlinge hulp bij begrafenissen – en laks met hun kerkelijke bijdrage? De kerk heeft geen sancties. Moeten we dan niet vragen dat iedereen voor het avondmaal van volgende week z’n schuld inlost? Ja maar we willen niet de indruk wekken dat je brood en wijn moet betalen. We preken toch redding uit genade?

Kijk, hier houd ik van. Ouderen en jongeren die meedenken en meewerken. Dit is hun kerk. Ik ben hier alleen maar om te helpen. En dat doe ik graag. Die zaterdagavond rijd ik blij naar huis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s