Je bent nooit alleen

Wij zijn vanuit Nederland altijd uit op individueel pastoraat. Je praat als pastor het liefst één-op-één met je pastorant. Met de Heer als derde partij. Dat kun je hier wel vergeten.

Sam en ik bezoeken zuster A. (55). Ze heeft ruzie met de dochter van zr. B. (48). Dat is zo hoog opgelopen dat A nu B heeft aangeklaagd bij the Green House – de overheid in Nellmapius. Zr. A. ligt overigens met heel wat meer mensen in de clinch. Ze heeft een bek als een scheermes. Zowat de hele straat heeft al met haar short temper kennis gemaakt.

Dus zitten we nu met zr. A. aan tafel. Inzicht krijgen in wat haar beweegt. Het conflict peilen. Zien of er een verzoening met zr. B. en haar dochter in zit.

Maar dat gesprek voeren we in aanwezigheid van dochter C. (36) – ook kerklid. Tijdens het gesprek – dat twee uur duurt – komt oudste zoon D. (39, geen kerklid) binnen. Hij komt erbij zitten. Op de achtergrond is ook jongste zoon E. (21, wel kerklid) betrokken.

Het voordeel is wel dat ze allemaal weten waar wij staan. Ze kunnen mee denken en bidden. Maar persoonlijk pastoraat wordt er niet eenvoudiger op.

Je praat zelden met iemand alleen.

Vader F. (geen kerklid) begint tijdens ons bezoek z’n huwelijksproblemen uit te venten. Mooi die openhartigheid. Maar z’n jongste dochter van een jaar of acht luistert mee. Moet dat nou zo?

Je bent nooit alleen. Er zijn altijd mensen bij. Familie. Buren. De samenleving in de townships is heel open. Wel een verschil met de suburbs waar wij onszelf achter hekken en muren opsluiten. Voordeel of nadeel? Cruijff zou het wel weten.

Wie ook altijd aanwezig is, is de TV.

Zelden of nooit gaat die uit als we op bezoek komen. Op z’n best gaat het geluid wat zachter. Leuk hoor. Sam en ik op bezoek bij zr. G. (43) en haar drie kinderen. Zij verzorgt de zieke zr. H. (47) die bij haar inwoont. Ze wonen in een twee-kamer-woning, die door een mega tv in tweeën wordt gedeeld. Wij achter de TV, de familie ervoor. Hoe houd je dan de aandacht? Met één oog en oor richten ze zich op Sam en mij, met het andere …

Pastoraat doe je namens de grote herder. Hij is erbij door z’n Woord en Geest. Je bent nooit alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s