Hoe sterk is …

… de eenzame fietser.

Als ik om vijf uur bij Sam aankom, is hij er nog niet. We zouden samen op huisbezoek. Maar hij heeft vandaag Mukhanyo Plus. Twee weken lang college van dr. Dean Anderson uit Nederland. Even later komt hij eraan gesjeesd. Op de fiets? Jawel, Sam gaat elke dag op de fiets naar Maranata. Een uurtje heen. Een uur terug. In dit fietsonvriendelijke verkeer!

Hoe was ’t vandaag? Druk gehad. Een tentamen Grieks. Komende vrijdag nog een tentamen. Iets over kerk en staat. En zondag preken in Nellmapius.

Al pratend heeft Sam een jasje aangetrokken. Snel z’n kinderen knuffelen. Even later zitten we al midden in de huisbezoeken. Wat een energie …

P1010288

We vallen direct in een verrassende situatie. Op bezoek bij een gemeentelid. Deze zuster is vorig jaar door haar man verlaten. Zij werd ziek, hij ging er met een andere vrouw vandoor en woont ergens in Mamelodi. Dat heeft Sam me van tevoren verteld. – Wie schetst onze verbazing als we bij binnenkomst de man aantreffen. Is hij terug? Tijdelijk of voorgoed? Is dat verzoening – of zelfs bekering – of is hij door z’n nieuwste aanwinst weggejaagd?

Dat vraagt veel improvisatie. In een bezoek waar ook een dochter bij zit. Plus een buurvrouw die net langs komt. Maar brother Sam speelt er goed op in. Misschien zou hij eerst nog wat beter kunnen luisteren. Maar hij trekt wel de bijbel en z’n mond open. De man ontkomt niet aan de schriftuurlijke vermaning en aan het pastorale gebed om bekering. Hoe sterk is deze pastor!

P1010353

Mannen zijn sowieso moeilijk te bereiken. Dat blijkt ook deze huisbezoek-avond. De ene heer des huizes komt ons bij het hek even begroeten en gaat er dan als de gesmeerde  ~ vandoor. In het volgende gezin wil de vader wel kwijt dat hij Jezus hoog heeft. “Voor mij is het net zo’n held als Mandela.” Maar zo gauw het gaat over onze schuld en verzoening door het kruis, geeft hij niet thuis.

Hanna zei het al. Niet door kracht is een man sterk.

Advertenties

2 gedachtes over “Hoe sterk is …

 1. Hallo ds. De Boer,
  Bij deze willen we alleen laten weten dat we jullie via de site vrolijk volgen daar in de verre land. We vinden het fijn om te lezen wat en hoe daar allemaal gaat. We bidden voor jullie en we wensen jullie Gods zegen en kracht toe!

  Vanuit Meppel!

  vr.gr.
  Noxc3xa9mi
  (schoondochter van Jo & Jennie Dikken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s