Respect

Nee, het is Mieke niet gelukt. Ondanks de inzet van al haar charme en overredingskracht wilde Jerry haar – en mij – niet bij de voornaam aanpreken.

Jerry Mhlanga kennen we al lang. Als student woonde hij bij de IRTT cursussen in Amersfoort bij ons in. Over en weer is er een grote vrijmoedigheid. Maar om ons – als collega’s – bij de voornaam te noemen … dat is vele bruggen te ver.

Het leverde een interessante discussie op gisteren, tijdens de coetus [vergadering] van de collega’s in de regio: Van Alten, De Boer, Magagula, Mhlanga, Mogale, Kleyn, Nel en hun echtgenotes. Hoe spreken we elkaar aan?

P1010276

Leeftijd speelt een rol. Ook binnen de VGK Maranata noemen jongere mensen je liever oom en tante, of hoogstens dominee Tjeerd. Onze Nederlandse voornaam-cultuur is hier niet gangbaar.

Respect speelt een rol, verduidelijken Magagula en Mhlanga. Ook binnen de eigen familie noem je niet zomaar iemand bij de naam. Zeker niet in het publiek. Het is niet afstandelijk om Jerry aan te spreken als moruti Mhlanga. En als je z’n vrouw echt wilt eren, noem je haar mma Paballo = moeder van Paballo, haar oudste kind.

Of andere factoren ook in het spel zijn? De kleur- c.q. ras-factor ligt in Zuid-Afrika natuurlijk gevoelig. Maar ik verbeeld me dat het gekker gevonden wordt als Mieke haar collega predikantsvrouw Thoko noemt dan andersom. En dat niet alleen vanwege de leeftijd.

Zien hoe dat over vijf of tien jaar ligt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s